Post Napisane: 2009-03-11, 15:58 Upload: 0.00 MB

oto niepelna (BARDZO NIEPELNA) lista coverow i remakow formacji Scooter. nie obejmuje ona ostatnich 4 lat (czyli 4 albumow) a na nich praktycznie kazdy utwor jest zerzniety od kogos innego nie mowiac juz o tym o ilu walkach nie wiemy bo byly wyslane jako dema do kontoru przez amatorskich artystow, a ktore to dema zastosowali jako melodie panstwo baxxter rick i ten trzeci co sie zmienia co 4 lata. kiedy Ferris Bueller byl tym trzecim nie bylo tylu walkow co bylo gdy w scooterze grali kolejno Axel Coon, Jay Frog i teraz gra Michael Simon

Scooter - Age Of Love (1997) Brad Fiedel - Terminator II Theme
Scooter - Am Fenster (2001) City - Am Fenster (1978)
Scooter - Back In The UK (1995) Ron Goodwin - Murder She Said /Miss Marple/
Scooter - Call Me Manana (1999) L A. Style - James Brown Is Dead (1992)
Scooter - Eyes Without A Face Billy Idol - Eyes Without A Face (1984)
Scooter - Fuck The Millennium (1999) Billy Vaughn - Wheels (1961)
Scooter - Habibi Halua (2001) Dead Can Dance - Persephone (1987)
Scooter - How Much Is... (1998) Jean Bernard / Jean-Marie Prima - Son ar Chistr (1929), Goran Bregovic - Ev Chistr 'Ta, Lau
Scooter - I Was Made... (1998) KISS - I Was Made For Lovin' You (1979)
Scooter - I'm Raving (1996) Marc Cohen - Walking in Memphis
Scooter - I'm Your Pusher (2000) Hans Albers Flieger - GrÃzß mir die Sonne (1934)
Scooter - Jigga Jigga! (2003) Mac Zimms - L'annonce des couleurs (The Mystery Remix) (2003), Fictivision vs. C-Quence - Symbols (2003), M.O.R.P.H. - Creatures (2003), Enya- Exile (1988)
Scooter - Last Minute (1996) Volkslied Havah Nagilah
Traditionelle jÃzdische Melodie, die um 1905 von Abraham Zwi Idelsohn umgeschrieben wurde. Die Urheberschaft des zugehÃsrigen Songtextes wird Moshe Nathanson zugeschrieben.
Scooter - Level One (2003) Chris HÃzlsbeck - Freedom (1993)
Soundtrack zum Computerspiel "Turrican II".
Scooter - Liquid Is Liquid (2003) Liquid - Liquid Is Liquid (1992)
Scooter - Main Floor (1999) Art of Trance - Madagascar (1999)
Scooter - Maria (I Like It Loud) (2003) Marshall Masters feat. The Ultimate MC - I Like It Loud (1998)
Scooter - Nessaja (2002) Gerry Rafferty - Baker Street (1978), KLF - Last Train To Trancentral (Live From The Lost Continent) (1991), Peter Maffay / Rolf Zuckowski - Nessaja (1982)
Scooter - Never Slow Down (2000) Bomfunk MC's - Freestyler (1999)
Scooter - No Fate (1997) Zyon - No Fate (1994)
Scooter - Posse (2003) KLF - What Time Is Love? (Live At Trancentral) (1990)
Scooter - Pulstar (2003) Vangelis - Pulstar (1976)
Scooter - Ramp! (2001) Supertramp - The Logical Song (1979)
Scooter - Rebel Yell (1996) Billy Idol - Rebel Yell (1983)
Scooter - Roll Baby Roll (2003) ABBA - Arrival (1976)
Scooter - Sex Dwarf (2000) Soft Cell - Sex Dwarf (1981)
Scooter - Shake That! (2004) K. C. & The Sunshine Band - (Shake, Shake, Shake) Shake Your Booty (1976)
Scooter - Summer Wine (2000) Lee Hazlewood & Nancy Sinatra - Summer Wine (1966)
Scooter - The Night (2003) Valerie Dore - The Night (1984), Exposure Magic - Impuls (2002)
Scooter - We Are The Greatest (1998) Break Machine - Street Dance (1984)
Scooter - Weekend (2003) Earth & Fire - Weekend (1979), Push - Strange World (2000)
Scooter - Keyser soze (1999) Steven Spielberg "ET" Soundtrack (1986)

na kolejnych albumach
# 2003 – The Stadium Techno Experience
# 2004 – Mind the Gap
# 2005 – Who's Got the Last Laugh Now?
# 2007 – The Ultimate Aural Orgasm
# 2007 – Jumpin' All Over the World

sa praktycznie SAME COVERY i melodie UKRADZIONE od artystow amatorow ktorzy wysylali swoje dema do Kontoru. szkoda ze Scooter sa teraz takimi pajacami bo ich pierwsze albumy byly naprawde genialne no ale zeszmacic sie jest najlatwiej :)

Post Napisane: 2009-03-11, 16:07 Upload: 0.00 MB

No ja zaczynalem m.in od Scootera :)
Z tym, ze to, ze to Coverowcy, to ja jako dzieciak w `98 wiedzialem, bo to nie byla zadna tajemnica i nie jest :) . Kazdy (a przynajmniej wiekszosc) wie o tym ;]
a co do melodii kradzionych od amatorow... One byly odkupione. A to robi naprawde DUZA roznice
Pzdr

Ps

http://scootertrace.ru/original/pub/gor ... _1_92.html
Bregovic wie ile kosztowala ich ta ryba :D :lol:

a tutaj znacznie wiecej, dla chetnych :D
http://scootertrace.ru/original/
Ostatnio edytowano 2009-03-11, 16:08 przez Tomikus, łącznie edytowano 1 raz

Post Napisane: 2009-03-11, 16:15 Upload: 0.00 MB

Tomikus napisał(a):
No ja zaczynalem m.in od Scootera :)
Z tym, ze to, ze to Coverowcy, to ja jako dzieciak w `98 wiedzialem, bo to nie byla zadna tajemnica i nie jest :) . Kazdy (a przynajmniej wiekszosc) wie o tym ;]
a co do melodii kradzionych od amatorow... One byly odkupione. A to robi naprawde DUZA roznice
Pzdr

otoz ja znam przypadki gdy NIE byly one odkupione. byly po prostu ukradzione.

Post Napisane: 2009-03-11, 16:21 Upload: 0.00 MB

no ja nie znam, dlatego kompletnie nie moge sie podpisac pod nazwa tego tematu :)
Nie slyszalem o sprawach sadowych a tym bardziej o zakonczeniu takiej sprawy na niekorzysc Scootera
od kilku lat nie moge sluchac Ich komercyjnej kupy
ale za dzwieki z przed 10-8 lat mam do S mega szacunek aaa
a jesli naprawde kradli, z premedytacja to ch**jowo

Post Napisane: 2009-03-11, 16:44 Upload: 0.00 MB

byl na 100% jeden przypadek pozwania do sadu ale nie wiem jak sie skonczyl, podejrzewam ze ugoda. i dotyczylo to chyba utworu tranceatlantic.

co ukradli? w 2004 do internetu moj dawny znajomy zwany Sputnik wpuscil swoj utwor o nazwie Sputnik - Ressurection. wyslal go rowniez do Edel (sublabel Sheffield ecords ktore nalezy do Kontoru). a jak sie zwie utwor wydany przez scooter? zwie sie Privileged To Witness i melodia ktora wnim slyszycie jest wlasnie meloda Sputnika. to to co slyszycie po pitched voice http://www.youtube.com/watch?v=uP2XH0IAbp8 1:27 utwor nie byl zarejestrowany w zadnym zaiksie ani nic bo po prostu nikt sie nie spodziewal ze tak znany zespol jak scooter to pajace

Post Napisane: 2009-03-11, 17:39 Upload: 0.00 MB

No to wypowie sie wieloletni amator ich muzyki. Obecnie powiedzmy - sluchacz, obserwator z sentymentem dla genialnych lat 90.
Zlodzieje i tyle. Na wszelkich forach o skuterze tyle sie na ten temat narozpisywalem, ze tu mi sie juz nie chce. Zostalem dozywotnio zbanowany na oficjalnym forum zespolu co jest nie lada sztuka :P

Podziele sie za to z Wami dwoma ciekawostkami.
Tomikus napisał(a):
Nie slyszalem o sprawach sadowych a tym bardziej o zakonczeniu takiej sprawy na niekorzysc Scootera

Znam jedna...za to chyba najglosniejsza.
Na pierwszym, niemieckim wydaniu albumu The Stadium Techno Experience znalazl sie utwor Swinging In The Jungle, w ktorym wykorzystano melodie z jakiegos znanego utworu grupy ABBA.
Ow zespol pozwal skutera do sadu i oczywiscie sprawe wygral.
Na kazdym nastepnym wydaniu albumu utwor pojawil sie pozniej pod nazwa Roll Baby Roll...oczywiscie juz z inna melodia.
Tomikus napisał(a):

Tutaj mega-ciekawostka. Otoz swego czasu niejaki Sputnik, Polak, znajomy z forum skutera, producent-amator (zreszta calkiem dobry) wyslal swoje demo do kontoru.
Jakis czas pozniej jego melodia znalazla sie w jednym z utworow, bodajze na plycie Who's Got The Last Lough Now?
Pomyslicie sciema, wymyslil...sam tak pomyslalem. Znalazlo sie jednak kilka naprawde pewnych osob, ktore slyszaly to demo na dlugo przed wydaniem albumu skutera.

Co chlopak moze zrobic w sytuacji kiedy jego demko "wykorzystuje" wielki Scooter?
Wielkie gowno ;)

Jesli jednak mialbym bronic. Utwory Scootera to najwyzsza klasa w kategorii elektronicznej muzyki komercyjnej. Moim zdaniem jest pare grup...w tym Scooter, potem dlugo, dlugo nic i dopiero cala reszta.
Kradna, pozyczaja, coveruja...ale efekt w postaci utworu podpisanego Scooter - XXX jest bardzo dobry, czesto zdecydowanie lepszy od oryginalu.
Poza tym...komercja...co drugi kradnie. Choc teraz to juz sie nawet nie kradnie bo nie ma od kogo bo wszyscy coveruja jakies starocie. Nie wiem dlaczego w tej sytuacji pietnowac jednych z wielu. Chyba tylko dlatego, ze zarowno Ty Adamie jak i Ja mamy o tym pewne pojecie, wynikajace ze scislego zainteresowania ta grupa pare lat temu.

Niech no sie ktory przyjrzy tworczosci takiego ATB. Glowe i maly palec dam uciac, ze sprawy maja sie podobnie. Co do coverow. Dlaczego jednymi z jego najwiekszych hitow sa covery 1:1 You're Not Alone czy Killer? Wielu nawet nie wie, ze to nie jego utwory i fajnie. Mnie wlasnie przestaly sie tak podobac gdy sie dowiedzialem i przesluchalem oryginaly.

EDIT: Mialem sie nie rozpisywac, ale co poradzic :P
Jesli juz sie czegos czepiac. Tak...obecnie jest coraz gorzej. Po calkiem przyzwoitym, klimatycznym The Ultimate Aural Orgasm wzieli sie za jumpstyle. To nie moze brzmiec dobrze bo to najzwyczajniej w swiecie pseudogatunek, ktorego nie mozna robic dobrze.
No i moj bol najwiekszy. Teksty utworow....powielane co dwa lata.
Nie chce sie przysiasc i napisac paru zdan tylko bez przerwy jedne i te same slowa wykrzykiwane w zmienionej kolejnosci. Zenujace...a kiedys No Fate, She's The Sun...polecam...

Adam..wspomniales tez cos, ze na poczatku byli fajni. Jasne...niestety podejrzewam, ze kradli od zawsze. Im dluzej siedzialem na forum tym glebiej wchodzilismy w te historie i tak od roku 2002 przenosilismy sie az do 1997. Znalezienie obecnych zapozyczen w dobie internetu to zaden problem, nawet jesli pochodza z utworow amatorskich.
Znalezienie zapozyczen z utworow 1994/95 to moim zdaniem prawdziwe wyzwanie...raczej malo mozliwe.
Ostatnio edytowano 2009-03-11, 17:49 przez Rinth, łącznie edytowano 1 raz

Post Napisane: 2009-03-11, 17:51 Upload: 0.00 MB

sprawy nie znalem. No coz, rzeczywiscie przekret. Wydaje mi sie, ze owa melodia nie sprzedalaby sie pod "inna marka" tak jak z dopiskiem Scooter. Szkoda tylko, ze nie polecial mily cichy przelew z Niemiec do Polski... Wtedy mozna by bylo przytoczyc "Wilk syty i owca cala"
Wniosek jest smutny, kazdy duzy sukces, zabil wiele innych po drodze, nie oszukujmy sie :)
A to, ze przeswietla sie w 130%ach (30 dla plotek) Kazdego Komu sie uda wejsc w tzw "Swiat Mtv" i znajduje takie brudy, no coz. Life is brutal :wink:
codziennie przekonuje sie o tym na wlasnej dupie

[ Dodano: 2009-03-11, 16:52 ]
Rinth, btw gratki Bana :D

Post Napisane: 2009-03-12, 13:06 Upload: 0.00 MB

moje uczucia co do scootera sa bardzo mieszane, jesli chodzi o covery to wiekszosc utworow glownie komercyjnych na nich jedzie nieraz nawet nie wiemy bo ciezko wymagac zeby kazdy znal wszystkie piosenki swiata, zgodze sie z Rinthem bo faktycznie scooter robil covery ale naprawde bardzo dobre az chcialo sie tego sluchac , oczywiscie chodzi mi tu o starego scootera nie to co wydaja teraz pod te jumpstyle bo to jest zalosne i niesmaczne

co do akcji ze sputnikiem to nie slyszalem o tym jesli to prawda to nie ma co ukrywac ze scooter strasznie sie zeszmacil i tutaj zgadzam sie z Tomikusem zeby chociaz byl dla niego jakis cichutki przelew albo poprostu Scooter vs Sputnik to daloby sie przebolec
szkoda mi chlopa ale takie zycie trzeba uwazac ciagle i nie dac sie wyru**ac :)
Ostatnio edytowano 2009-03-12, 13:07 przez Kozak, łącznie edytowano 1 raz

Post Napisane: 2009-03-12, 13:22 Upload: 0.00 MB

I chyba jako duzy + trza chyba zaliczyc "wiecznie mlodemu HP" :lol: ze w sumie to nawet jako gosc w programach TV tez temu Faktowi "podrabiania , pobierania , itd" w sumie to niezaprzecza !!!
I choc niejestem super Fanem Sccoter-a to musze powiedziec ze lubie niekiedy posluchac bo klimat niekiedy chyba jest w stanie postawic 80-cio Latka na nogi :lol:
Niewspominajac o Show jakim sa ich koncerty !! (zawsze do ostatniego miejsca wysprzedane)
I po przesluchaniu (w sumie kazdego) Albumu niezawsze jestem zdania "wszystko na jedne Kopyto" egzystuja Genialne utwory Scooter-a , moim zdaniem . !!

Post Napisane: 2009-03-12, 19:51 Upload: 0.00 MB

albumy do 2001 roku miazdza mnie do dzisiaj
A sam Sheffield przesluchalem od deski do deski bankowo ponad 100razy, az mi sie pirat troszke zepsul... :P
a dzisiejszy jump-ooter to juz jest tylko maszynka do zarabiania sporej ilosci pieniedzy

Post Napisane: 2009-03-12, 22:14 Upload: 0.00 MB

Tomikus napisał(a):

Do 2002. We Bring The Noise byl swietny...potem bylo coraz gorzej...choc przedostatni album The Ultimate Aural Orgasm tez ma przeblyski...

Post Napisane: 2009-03-12, 22:16 Upload: 0.00 MB

Rinth napisał(a):
Tomikus napisał(a):

Do 2002. We Bring The Noise byl swietny...potem bylo coraz gorzej...choc przedostatni album The Ultimate Aural Orgasm tez ma przeblyski...

czy to jest zart? bo nie sluchalem.. i nie zamierzam..

Post Napisane: 2009-03-13, 00:20 Upload: 0.00 MB

Rinth, WBDN jest z `01 :)
Wiem, ze swietny, wrecz rewelacyjny :]
R U Happy? ;]

Post Napisane: 2009-03-13, 18:40 Upload: 0.00 MB

Szeryf napisał(a):
czy to jest zart? bo nie sluchalem.. i nie zamierzam..

...i tak bedzie lepiej dla wszystkich.
Tomikus napisał(a):
Rinth, WBDN jest z `01 :)

No fakt...przeskoczylem sobie o roczek i zawinalem razem ze skladanka singli 1998-2002 ;)

Post Napisane: 2009-03-13, 20:03 Upload: 0.00 MB

Rinth, skladak tez fajny, z tym, ze to juz raczej dla Kolekcji :)
Przyznam sie, ze do tej skladanki wlacznie mam Scootera calego oryginalnego i nie zaluje :) aktualnie do Empiku obok mnie leci 2xDVD koncert + wszystkie teledyski, w sumie dzieki temu tematowi mi sie przypomnialo, ze mialem sobie kupic jak troche stanieje, a w empiku 46 pln za 2dvd, wiec ladnie juz :) nie do zdobycia na allegro :(
Skocz do: