Post Napisane: 2006-01-30, 19:48 Upload: 0.00 MB

Sieman :D
Dawno nie bylo jakiegos zadania do rozkminienia, a ze ja dzisiaj mialem matme i jakos nie widzi mi sie rozwiazywac to prosze Was o pomoc :) wiem ze jest wielu matematykow na forum :P :P

Tresc zadania :
Kod: Zaznacz cały
Ze schronisk A i B wyruszyli jednoczesnie naprzeciw siebie dwaj turysci.
Pierwszy, idacy ze schroniska A ze stala predkoscia V [km/h], dotarl do schroniska B. W tym samym czasie drugi turysta, idacy ze stala predkoscia V + 1 [km/h], przeszedl trase ze schroniska B do A i polowe drogi powrotnej.
a) Z jakimi predkosciami szli turysci?
b)Jaka jest odleglosc miedzy schroniskami, jesli turysci mineli sie 4 km od schroniska A?

Bardzo Was prosze o pomoc :D :D :D
Licze na Was :roll:
:roll:

Post Napisane: 2006-01-30, 20:28 Upload: 0.00 MB

Witam
a z jakiego dzialu jest to zadanko ??
tak z ciekawosci pytam
pozdrawiam

Post Napisane: 2006-01-30, 20:52 Upload: 0.00 MB

nierownosci - zastosowania :D chyba :lol: ale to bardziej podchodzi pod fizyke i trzeba pojechac wzorem na droge czy cos :mg: :mg:

Post Napisane: 2006-01-30, 21:02 Upload: 0.00 MB

droga to chyba iloczyn predkosci i czasu :mg:

Post Napisane: 2006-01-30, 22:26 Upload: 0.00 MB

papug napisał(a):
droga to chyba iloczyn predkosci i czasu :mg:

Dokladnie
S=V*t
:D

Post Napisane: 2006-01-30, 22:39 Upload: 0.00 MB

podales za mlo danych... potrzeba wzrost i wage turysty no wiec: turysta A = K * V/s (gdzie K to ilosc krokow na minute a s to czestotliwosc oddechu)... biorac pod uwage zmecznie turysty ktore nastapi po K*Km/Mp (K - kroki na kilometr, Mp - mozliwosci piechura) zmeczenie osiagnie zenit juz po jakis 2 kilometrach i turysta A bedzie musial odpoczac by zregenerowac Hp (health point) w tym czasie pewnie turysta B zwichnie kostke w kolanie (takie prawdopodobienstwo takich zdarzen na trasie rowne jest CB=T*Ss-120/100 %).

Ja bym obstawial ze ten drugi zwichnal noge juz przy powrocie co nie pozwolilo mu isc dalej do konca trasy bo prawdopodobnie przeszedl by cala trase przez ten czas co piechur A doszedl tylko do schroniska wiec widac ze ten drugi szedl dwa razy szybciej - wiec skoro pierwszy szedl z predkoscia V=km/h wiec drugi szedl V*2 PROSTE JAK DRUT :|

co do odleglosci miedzy schroniskami, nie powiedziales jaka to byla trasa - skoro dzial nierownosci wiec pewnie byly to schroniska gorskie (nierownosci). Czestotliwosc wystepowania schronisk gorskich wynosi okolo 2 na 10 km2, tutaj akurat jest mowa o dwoch roznych schroniskach (A i B ) wiec odleglosc nie moze byc wieksza niz 10 km (z drugiej strony to jasne bo wiecej i tak by nie przeszli).

Ja bym zgadywal ze to okolo 7 km ale glowy (jedynej mojej) sciac bym sobie nie dal... ale za malo szczegolow. Przydalaby sie pogoda (wiadomo jak warunki atmosferyczne wplywaja na chod turystow), stromosc zbocza (pod gore ma gorzej a ten drugi latwiej) wiec jesli podasz te szczegoly na pewno oblicze to zadanie... :wink:
Ostatnio edytowano 1970-01-01, 02:00 przez sutek, łącznie edytowano 1 raz

Post Napisane: 2006-01-30, 22:56 Upload: 0.00 MB

tribart napisał(a):
podales za mlo danych... potrzeba wzrost i wage turysty no wiec: turysta A = K * V/s (gdzie K to ilosc krokow na minute a s to czestotliwosc oddechu)... biorac pod uwage zmecznie turysty ktore nastapi po K*Km/Mp (K - kroki na kilometr, Mp - mozliwosci piechura) zmeczenie osiagnie zenit juz po jakis 2 kilometrach i turysta A bedzie musial odpoczac by zregenerowac Hp (health point) w tym czasie pewnie turysta B zwichnie kostke w kolanie (takie prawdopodobienstwo takich zdarzen na trasie rowne jest CB=T*Ss-120/100 %).

Ja bym obstawial ze ten drugi zwichnal noge juz przy powrocie co nie pozwolilo mu isc dalej do konca trasy bo prawdopodobnie przeszedl by cala trase przez ten czas co piechur A doszedl tylko do schroniska wiec widac ze ten drugi szedl dwa razy szybciej - wiec skoro pierwszy szedl z predkoscia V=km/h wiec drugi szedl V*2 PROSTE JAK DRUT

co do odleglosci miedzy schroniskami, nie powiedziales jaka to byla trasa - skoro dzial nierownosci wiec pewnie byly to schroniska gorskie (nierownosci). Czestotliwosc wystepowania schronisk gorskich wynosi okolo 2 na 10 km2, tutaj akurat jest mowa o dwoch roznych schroniskach (A i B) wiec odleglosc nie moze byc wieksza niz 10 km (z drugiej strony to jasne bo wiecej i tak by nie przeszli).

Ja bym zgadywal ze to okolo 7 km ale glowy (jedynej mojej) sciac bym sobie nie dal... ale za malo szczegolow. Przydalaby sie pogoda (wiadomo jak warunki atmosferyczne wplywaja na chod turystow), stromosc zbocza (pod gore ma gorzej a ten drugi latwiej) wiec jesli podasz te szczegoly na pewno oblicze to zadanie...

looooooooooool :D :D :D :mg:

Post Napisane: 2006-01-31, 01:09 Upload: 0.00 MB

nie wiem czy jeszcze potrzebne, ale mialem chwile to zrobilem ;)

t=s/v

a)
t1=s/v
t2=1,5s/(v+1)

t1=t2
s/v=1,5s/(v+1)
1,5v=v+1
0,5v=1
v=2
v+1=3

b)
s1/v=s2/v+1
2=s2/3
s2=6
s1+s2=10

pozdro

Post Napisane: 2006-01-31, 08:06 Upload: 0.00 MB

Tribart brawa za polot i finezje rotfl rotfl rotfl
przedstawie Twoja wersje na matmie :P :P :P

toomeq wyniki sie zgadzaja, wiec bardzo Ci dziekuje :wink: :wink: masz punkcik ale tez wielkie piwo u mnie :) respect dla Ciebie :D ja nie lubie matmy wiec ogromnie mi pomogles i sie polecam na przyszlosc :lol:
jeszcze raz dzieki :)
pozdrawiam aaa

Post Napisane: 2006-01-31, 10:16 Upload: 0.00 MB

lol tribart nie wiedzialem ze mamy tu takich myslicieli na 4um :) pozdrawiam

Post Napisane: 2006-01-31, 14:07 Upload: 0.00 MB

hehe dzieki :D tak tylko pisalem :D ale wynik miale wyjsc ten sam co toomqowi :D

Pozdro dla wszystkich :D

co do mojej wersji ja bym taka przedstawil - juz wiem czemu ledwo z matmy zdalem w technikum :D

wolalem kumplom zeszyty do lawki super glue przyklejac albo wpieprzac paluszki niz

uwazac na lekcji... w ogóle byscie zobaczyli moje zeszyty od matmy to byscie w zyciu nie

skojarzyli co to za zadanie bo jak nie bylem pewny to wpisywalem wlasne liczby na

zasadzie "nie robi mi roznicy czy tu jest 1 czy 2 bo i tak tego nie zrozumiem" :mg:

serio - wstyd przyznac ale taki tluk ze mnie :D

ale mature zdalem - nie z matmy - ale z :P dalem

Post Napisane: 2006-01-31, 15:53 Upload: 0.00 MB

wlasnie to sie liczy ze zdales ja mam nadzieje ze w przyszlosci tesh zdam :D pozdro

[ Dodano: 2006-01-31, 14:54 ]
a z maty w tym polroczu z ledwoscia zdalem na -2 :D wiec jak ktos ma zadanie z maty to pisacz pewnoscia pomoge :twisted:

Post Napisane: 2006-01-31, 22:48 Upload: 0.00 MB

jutro na matmie przedstawiam wersje Tribarta :D ale z wynikiem Tomka hehehe rotfl

Post Napisane: 2006-02-01, 01:10 Upload: 0.00 MB

ROTFL Tribrat RoXX.. U nas na Fizie zawsze jaja byly... [na matmie nie] ale tekiego numeru zeby ktos tak rozwiazywal zadania ze swoimi wzorami jeszcze nie bylo :D ROTFL
Skocz do: