podales za mlo danych... potrzeba wzrost i wage turysty no wiec: turysta A = K * V/s (gdzie K to ilosc krokow na minute a s to czestotliwosc oddechu)... biorac pod uwage zmecznie turysty ktore nastapi po K*Km/Mp (K - kroki na kilometr, Mp - mozliwosci piechura) zmeczenie osiagnie zenit juz po jakis 2 kilometrach i turysta A bedzie musial odpoczac by zregenerowac Hp (health point) w tym czasie pewnie turysta B zwichnie kostke w kolanie (takie prawdopodobienstwo takich zdarzen na trasie rowne jest CB=T*Ss-120/100 %).
Ja bym obstawial ze ten drugi zwichnal noge juz przy powrocie co nie pozwolilo mu isc dalej do konca trasy bo prawdopodobnie przeszedl by cala trase przez ten czas co piechur A doszedl tylko do schroniska wiec widac ze ten drugi szedl dwa razy szybciej - wiec skoro pierwszy szedl z predkoscia V=km/h wiec drugi szedl V*2 PROSTE JAK DRUT :|
co do odleglosci miedzy schroniskami, nie powiedziales jaka to byla trasa - skoro dzial nierownosci wiec pewnie byly to schroniska gorskie (nierownosci). Czestotliwosc wystepowania schronisk gorskich wynosi okolo 2 na 10 km2, tutaj akurat jest mowa o dwoch roznych schroniskach (A i B ) wiec odleglosc nie moze byc wieksza niz 10 km (z drugiej strony to jasne bo wiecej i tak by nie przeszli).
Ja bym zgadywal ze to okolo 7 km ale glowy (jedynej mojej) sciac bym sobie nie dal... ale za malo szczegolow. Przydalaby sie pogoda (wiadomo jak warunki atmosferyczne wplywaja na chod turystow), stromosc zbocza (pod gore ma gorzej a ten drugi latwiej) wiec jesli podasz te szczegoly na pewno oblicze to zadanie... :wink:
Ostatnio edytowano 1970-01-01, 02:00 przez sutek, łącznie edytowano 1 raz