Post Napisane: 2009-02-08, 11:21 Upload: 0.00 MB

Arnej – DJ i producent, urodzony 7 wrzesnia 1980 roku jako Arney Secerkadic w malym miasteczku niedaleko Sarajeva, w Bosni. Zainteresowal sie muzyka w bardzo mlodym wieku, z uwagi na swojego ojca, ale kiedy mial 14 lat, jego pasja zwrocila sie ku muzyce tanecznej. W roku 2004 wydal swoj pierwszy utwor, jako 8 Wonders - “The Morning After” i po paru wydawnictwach pod tym aliasem, skupil sie tylko i wylacznie na wydawaniu jako Arnej. Jego najpopularniejsze kawalki to “They Always Come Back”, “The Ones That Get Away” jego nadchodzacy singiel “Strangers We’ve Become”. Oprocz tego, ze produkuje, Arnej rowniez remiksuje, mozna tutaj wspomniec chociazby The Thrillseekers, Blakea Jarrella, Mikea Saint-Julesa, Dash Berlin i kilku innych. Mozecie go rowniez znalezc, stojacego za deckami, praktycznie na calym swiecie. Oto wywiad, jakiego udzielil trance.nu.

Czesc Arnej, jak leci? Calkiem dobrze. Popijajac poranna kawe, odpowiadam na “zaniedbane” e-maile...
Nowy utwor Arneja “Strangers We’ve Become” zostanie niedlugo wydany. Bedziemy mogli uslyszec na nim glos Josie, ktora jest mlodsza siostra Jaren Cerf. “Strangers We’ve Become” jest pierwszym wokalnym singlem, jaki wyprodukowales. Jako to bylo, produkujac wokalny track?
To byla naturalna zmiana, to jest cos czemu chcesz stawic czolo jako artysta, posuwajac sie dalej. Najgorsza rzecz, jaka mozesz zrobic w swoim rzemiosle, to ograniczac siebie samego, dlatego staram sie unikac jakichkolwiek ograniczen.

Co zainspirowalo Cie do stworzenia wokalnego utworu?
Jest tyle rzeczy, ktore mozesz wyrazic instrumentalnie. Niektorzy maja pomysl na kawalek, inni nie, ale kiedy dorzucasz wokal ponad to, to mysle, ze “poszerza” to twoja muzyke i wiecej ludzi (mam nadzieje) odczuwa to, co chciales wyrazic.

Kiedy “Strangers We’ve Become” ujrzy swiatlo dzienne?
Wydanie jest zaplanowane na 2 lutego 2009!

Czy pojawia sie jakies remiksy Twojego nowego utworu?
Jak zwykle, wykonalem wszystkie remiksy osobiscie, tech-owa wersja, skierowana bardziej do klubu, wersja Dub dla tych, ktorzy preferuja wersje ograniczona o pewna czesc wokalu i oczywiscie Original Vocal Mix. Wykonalem rowniez wersje akustyczna, ale to bedzie cos, co zostanie wydane pozniej, jako bonus.

“Strangers We’ve Become” jest pierwszym singlem z autorskiego albumu, nad ktorym obecnie pracujesz. Co mozesz juz nam powiedziec o tym albumie?
W gruncie rzeczy, to bedzie historia, opowiedziana przez ten wlasnie album i mam nadzieje, ze ludzie zrozumieja ten pomysl, poprzez dzwiek, wokale i tytuly. Nie zamierzam stworzyc kompilacji utworow, wrzuconych przypadkowo na dysk. Od intro do outro przeplywa pewien motyw. Jestem bardzo ciekawy jak ludzie zareaguja na calosc!

Moge sobie tylko wyobrazic! Czy na albumie znajda sie rowniez starsze utwory, czy bedzie to calkowicie nowy material?
Wiekszosc nich bedzie nowa, ale znajda sie rowniez pewne czesci “ukladanki “, ktore zostaly juz wydane.

Czy tworzac album zamierzasz rowniez eksperymentowac z innymi stylami? Nie wiecej niz to robilem dotychczas, bedzie to mikstura zainspirowana przez “Rendezvous”, “ciemniejsze” kawalki jak “The Ones That Get Away”, zmiksowane z elementami orkiestry no i oczywiscie utwory takie jak “Stangers We’ve Become”.

Czy przewidujesz pewna wspolprace z innymi producentami?
Ten album jest wylacznie... solowym, nie bedzie zadnych wspolproducentow.

Kiedy mozemy spodziewac sie wydania albumu?
Prawdopodobnie zostanie wydany pod koniec tego roku. Tak wiem, brzmi to troche odlegle, ale to jest caly proces, ktory trzeba przejsc tworzac album, nie mozna tak poprostu go wydac i oczekiwac akceptacji, ktora jest niejako wymagana.

Jak opisalbys swoj styl?
Podczas gdy niektorzy moga sie nie zgodzic, ja twierdze, ze nie mam “stylu”! Sa pewne typy melodii, ktore mnie wzruszaja, wiec jest to w pewnym sensie odbite w mojej muzyce. Nie podawalbym innym mojej wlasnej definicji, pozwolilbym raczej im zdefiniowac to samemu.

Osobiscie uwielbiam Twoj utwor “Bella”, ale ktora wlasna produkcja, jest dla Ciebie najbardziej ulubiona?
Obecnie, moja najbardziej ulubiona nuta jest zdecydowanie “Rendezvous”. Jest w niej to cos, co do mnie trafia.

Pracujesz przewaznie za dnia w branzy gier wideo, wiec generalnie muzyka jest nadal Twoim hobby. Czy jest Ci trudno polaczyc prace z muzyka i imprezami, w ktorych bierzesz udzial?
Nie powiedzialbym, ze jest trudno, ale chcialoby sie, aby w ciagu dnia bylo wiecej godzin. Nie uwazam, ze wykonuje swoja “prace”, poniewaz mysle, ze jesli raz przekroczysz linie gdzie praca staje sie zabawa, to wtedy nie jest to juz praca. Nazwalbym to raczej “hobby, ktore przynosi dochody”.

Mozesz powiedziec nam troche wiecej czym zajmujesz sie w swojej “dziennej” pracy? Zauwazylem na Twoim Myspace sciezke dzwiekowa z pewnej gry wideo. Czy jest w tym jakis zwiazek? No coz, pracuje dla firmy, ktora nazywa sie S2 Games, z siedziba w Polnocnej Kalifornii. Moja pozycja jest raczej dwuznaczna jako ze robie wszystko poczawszy od projektu, do modelowania, teksturowania i muzyki, ale moja podstawowa dziedzina jest projekcja dzwieku. Wiesz, tworzenie “dingow”, “dongow” i tym podobne rzeczy. Tak, sciezka dzwiekowa nad ktora pracuje jest czescia istniejacego projektu.

W 2008 roku Black Hole Recordings wydalo kompilacje “Opus Secundo” autorstwa Mr. Sama. Jeden z utworow, na tej podwojnej kompilacji to piekny “The Beauty That Lies Behind Those Green Eyes”, ktory mozna znalezc tylko i wylacznie na tej kompilacji. Czy pojawi sie sie on jako oddzielne wydawnictwo? Czy zostal stworzony specjalnie dla Mr. Sama i jego kompilacji?
Black Hole poprosilo o pojedyncze wydawnictwo, ale ja nie chcialem. Ten kawalek byl tylko dla kompilacji i jest czyms, czego nie chce dotykac ani zwracac wiekszej uwagi ku niemu. Jest jak jest.

Kiedy porownuje tytuly pewnych utworow, zauwazam, ze duzo z nich ma w pewnym sensie “smutne odczucia”. Przykladowo: “Life Goes On”, Fading Memories”, “A New Beginning”, Time Waits For No One”, “Unspoken Truth”, “People Don’t Change” i rowniezTwoj nowy singiel “Stranger We’ve Become”. Czy jest to tylko zbieg okolicznosci, czy moze stworzyles te kawalki przechodzac ciezkie chwile w zyciu?
Nie nazwalbym ich “smutne”, ale raczej prowokujace do myslenia. Staram sie dobierac tytuly, aby byly zwiazane z tym, przez co ludzie przechodza. Niektore sa czysto ekspresyjne, w najczystszej tego formie, ale nie ktore nie...

Czy dostajesz wiecej inspiracji, kiedy cos dobrego lub zlego przytrafia sie w Twoim zyciu?
Jak narazie wiecej bylo tego drugiego...

Czy wkrotce mozemy spodziewac sie materialu od 8 Wonders?

W drodze sa 3 utwory 8 Wonders, m.in. “Everything’s Been Written”.

A jak to wyglada jesli chodzi o alias Arney S.?

Hmmm, najprawdopodobniej nie, ale zobaczymy. Powod stworzenia tego aliasu byl czysto “kontraktowy”, zwiazany z moja wytwornia. Nie chodzilo tutaj o “inny” dzwiek.

Jak dotychczas remiksowales dla The Thrillseekers, Blake’a Jarrella, Selu Vibra, Mike’a Saint-Julesa, Dash Berlin, Leona Boliera & Jonasa Steura i kilku innych. Czy mozemy spodziewac sie jakis remiksow, stworzonych przez Ciebie?

Jedyny, ktory jak narazie nie zostal wydany, to “What If” Armina, poza nim, nie za wiele remiksow jesli chodzi o rok 2009. Bardziej staram sie skupic na moim albumie!

Czy sa jakies “klasyki”, ktore chcialbys zremiksowac?

Generalnie uwazam to za bardzo niebezpieczne terytorium, prawie jak pole minowe, jesli nie wybierzesz wlasciwych krokow, mozesz nadepnac na mine. Zrobilem remiks jednego z “klasykow” “In Search Of Sunrise 1” – “Time Gate”, ale na uzytek wlasny. Jest to nieoficjalny remiks i nie zostanie wydany. Przepraszam, ale bylo to raczej czyms, co wzbogaca moje sety (i najwidoczniej Armina rowniez, haha!). Co bym chcial zremiksowac jak narazie? Nie mam pojecia, to jest bardzo ciezkie pytanie. Oprocz “Time Gate”, mam jeszcze jeden, nad ktorym pracuje, ale nie chce narazie ujawniac co, domyslam sie jednak, ze bedziecie musieli uwaznie sluchac moich setow, a wtedy moze uda Wam sie go namierzyc!

Armin van Buuren nazwal Cie “Producentem Roku 2008”. Jak to jest, kiedy ktos taki jak Armin, mowi o Tobie takie rzeczy?

Wiesz, to bardzo mile i cieple, tak jak siedzenie na podgrzewanym siedzeniu w samochodzie. Jesli powiedzialbys mi rok temu, ze cos takiego sie stanie, powiedzialbym “*******isz”, haha! Szanuje Armina i jego umiejetnosci i jestem zdecydowanie wdzieczny za cale wsparcie, ale nie oznacza to, ze go w koncu dopadne... Arnej Only juz wkrotce! Haha!

Oprocz tego, ze produkujesz i remiksujesz, jestes rowniez Djem. Gdzie mozna bedzie Cie zobaczyc w przeciagu kilku najblizszych tygodni?

Biore miesiac wolnego w lutym. A zaraz po tym bede... wszedzie!

Czy masz inne hobby, poza muzyka?

Lubie gapic sie na slonce przez dlugi okres czasu oraz lubie kamienna rzezbe!

Haha, bardzo interesujace! Wiec czego mozemy spodziewac sie po Tobie w roku 2009?

Jeszcze bardziej “melodyjnego” Arneja. Spodziewajcie sie wiecej wlasnych singli i “rzuconych” gdzies pomiedzy, ostroznie wybranych remiksow.

ftb.pl
Skocz do: