Post Napisane: 2006-04-28, 17:15 Upload: 0.00 MB

Tak jak w temacie co wolicie sluchac?
Rap amerykanski czy polski hip-hop. Oczywiscie wiem, ze nie wszyscy sluchaja tutaj tej muzyki, ale Ci co sluchaja niech sie wypowiedza ;)
I przedstawia swoje ulubione formacje kiedy zaczeli i kogo najbardziej lubia i w ogóle ;)

Post Napisane: 2006-04-28, 18:52 Upload: 0.00 MB

hehe :D
Szczerze Ci powiem, ze i oba style maja swoje plusy i minusy
Dla mnie rzecza nawazniejsza jest, zeby beat zwalal mnie z nog i doprowadzal mnie do tego, ze mam ochote sluchac nuty caly czas
Jesli chodzi o pl hh to zaczynalem (jak wszyscy mojego rocznika) przygode z Paktofonika, przez Grammatik, Ascetow, wwo po Pezeta, Eldo, Ostrego czy DKA. Wszyscy oni maja na swoim koncie nuty z beatami, ktorych nigdy nie zapomne.
Jak ktos by chcial na te beaty jakis dowod sluze tytulami na pw a nawet uploadem :D
Co do hh com zaczynalem od Nany, C-Blocka, Warren G, RnG, dopiero potem byl Em, fifty czy Snoop. Tutaj takze niektore beaty powodowaly szmeranie w mojej prawiej piecie.
Txty. Bardzo wazna czesc hh. Przy slabszych beatach na drugim miejscu u mnie. W tej dziedzinie bardziej odpowiadaja mi txty poslkie. Poprostu bardziej o tym co nas otacza.
Szczegolnie polecam paru raperow: Pezet- dojrzale txty z myslami na zycie, ostry- cos pieknego, lodz, bloki, baluty i piekne rymy o rzeczywistosci, Eldo- marzyciel, przepiekne, DKA- bardziej loversowe, aczkolwiek na jego pierwszej plycie (Debiut) z duza dawka goryczy, 52debiec- polityka. Ten zestaw prowadzil mnie przez gimnazjalny okres hh polskiego w moim zyciu :]
Szkoda Em, ze nie uwzgledniles hh eng. np. The Streets- cos wspanialego, zajedwabisty akcent goscia. Czy hh fr
Ale fajnie, ze ten temat zapodales :]
Nie zaglosuje bo jestem rozdarty :okular:
Pzdr

Post Napisane: 2006-04-28, 19:14 Upload: 0.00 MB

hehe a czym sie rozni hip-hop od raupu? :> hip-hop to kultura (w ktorej sklad wchodza graffiti, breakdance, skateboarding i rap) a rap to ofkoz muzyka wiec polish rap i american rap je ;)
obie muzyki lubie czemu mialbym wybierac? ;) z pl total roxior sa eldo/grammatik, paktofonika, ostr, pezet, hemp gru,... a z american stary wu-tang, macciavelli, redman... ale jakbym mial wybierac to chyba jednak american bo wokale i bity stoja na wyzszym poziomie ale teksty na takim samym rownie wysokim ;) pozdro :)

Post Napisane: 2006-04-28, 20:37 Upload: 0.00 MB

no ja kiedys bardziej sluchalem muzyki tego typu, teraz juz raczej tylko trance i house ;)
ale od czasu do czasu lubie ssobie wrocic do starych dobrych produkcji hh :D tak jak wiekszosc chyba poczatki to: paktofonika, grammatik, ascetoholix, wwo, tede, molesta, pezet, fenomen oczywiscie, owalemcedwa, ale to juz troche pozniej ;) a co do amerykanskiego rapu, to nigdy go az tak duzo jak polskiego nie sluchalem, zawsze jakos bardziej podobaly mi sie polskie produkcje :P glownie jakies pojedyncze nuty sluchalem, wiec ciezko mi mowic o jakis ulubionych producentach, ale np dre bardzo lubie, zawsze robil super kawalki ;) no i to by na tyle bylo, bo nie chce mi sie bardziej rozpisywac :P no i glosuje na hh, czyli polskie produkcje :hyhy: pozdro

Post Napisane: 2006-04-30, 14:57 Upload: 0.00 MB

Jezeli chodzi o polski HH nie slucham bo nie ma czego lub kogo pamietam kiedys to byl wybor teraz wiekszosc to syf :) od kiedy wlazly takie meza,18l i tym podobne :D zaczelo sie wszystko psuc u nas w hh :) a co do rapu to lubie wrecz ubostwiam :twisted: czarny rap bo za bialym nie przepadam :D to tyle na ten temat pozdro

Post Napisane: 2006-05-01, 23:15 Upload: 0.00 MB

Ja kiedys osobiscie lubilem sluchac Polskiego HH ale teraz to przeksztalcilo sie w hiphopolo i dlatego tego nieslucham bo jak slysze takiego Meza 18L czy Donia Verby i inych badziewi to zygac mi sie chce. Lubilem sluchac i lubie posluchac Paktofoniki, Pezeta, WWO, Kalibra 44 itd obecnie nieslucham Polskich produkcji a z zagranicznych lubie Eminema, DMX i Busta Rhymes no i 2 Pac'a. Lubie tez niemiecki sklad Brothers Keepers wlasciwie to ich jeden kawalek "Adriano" normalnie wypas :)
Pozdro

Post Napisane: 2006-05-02, 00:02 Upload: 0.00 MB

Damian napisał(a):
Lubie tez niemiecki sklad Brothers Keepers wlasciwie to ich jeden kawalek "Adriano" normalnie wypas :)
Pozdro

hehe widzialem keidys teledysk tego na viva+ i mi sie straszliwie spodobalo :D kurde az chyba req z tym napisz ebo niemam tego :P

Post Napisane: 2006-05-02, 00:10 Upload: 0.00 MB

SzeryF65 napisał(a):
Damian napisał(a):
Lubie tez niemiecki sklad Brothers Keepers wlasciwie to ich jeden kawalek "Adriano" normalnie wypas :)
Pozdro

hehe widzialem keidys teledysk tego na viva+ i mi sie straszliwie spodobalo :D kurde az chyba req z tym napisz ebo niemam tego :P

Jak chcesz to zaraz zapodam ?

Post Napisane: 2006-05-05, 00:37 Upload: 0.00 MB

Kurde, w polskim hip Hopie jak dla mnie fenomenalny artysta ktorego nikt nie wymienil - szczyt szczytow ?ONA... baardzo duza dawka ironii, ale inteligencja i spore poczucie humoru - to jest polski hh ktorego az chce sie sluchac... :D "nie jest dobrze, ale nic to.. radio maryja uratuje polski hip hop"...
poza ?ona... O.S.T.R. za swoje fenomenalne freestajle :D, no i dobra Jazzurekcje... Pezet - bo jest dobry po prostu... :D
reszty nie slucham...

z aremykanskiego :D nie wim czemu ale lubie bardzo Bubba SparXXa :D czy jak mu tam... spoko bialas :D

Post Napisane: 2006-05-05, 00:41 Upload: 0.00 MB

a ja Lubie Sammy Deluxa :mg: o niemieckim to juz nikt nie wspomnial :<

A co do Ankiety no to jesli mam byc szczera to mam podzielone zdanie bo i lubie niektore polskie kawalki jak i ten amerykanski rap. Ale jak ja czegos nie cierpie to rapu o przemocy itp... np Peja mi nie podchodzi... ale lubie klimaty WWO zwlaszcza sokola, ma poprostu dobry glos i teksty ok. No i lubie tez Gramatika a przede wszystkim wiatruczas i kazdy ma chwile. A hiphopolo no to wiadomo... Suczki tralalalal znaym wasze sztuczki itp Albo Fu ble kiedys mialam okazje miec krotko jego plytke zgrywa takiego kozaka a to idiota i tyle (bez obrazy oczywiscie jesli ktos go lubi :mg:) A co do American Rap? Wszystko oprocz fifty centa. Ech koles niby wypromowany przez Eminema ale bez przesady.... I am a PIMP i blyszczy wisiorami wazacym 50 kilo :/ ... a po za tym daje zly przyklad dla najmlodszych. To na tyle jak mi jeszcze cos do glowy przyjdzie to napisze :P

Post Napisane: 2006-05-05, 15:06 Upload: 0.00 MB

tribart napisał(a):
szczyt szczytow ?ONA..

heh mam kilka nut i kozackie powiem +1 :mg: i jak juz zaczlaem tu pisac to powiem tak ze i to i to slucham i ciezko powiedziec co dla mnie lepsze ;) HH slucham naprawde zadko glownie jak sie wylosuje w playliscie to sobie leci ;p ale powiem ze lepsi (wg mnie i chyba nie tylko) to WWO, OSTR, Paktofonika Pezet, i jakies cos o czym pewnie zapomnialem ;p
Meza verby i te inne cioty to odpada :D Wg mnie oni dla HH to tak jak c-bool dla trance czyli calkiem nie to ;p bo niektorzy mowia ze sluchaja HH i wymieniaja mezo :? albo gadka "slucham techno najbardziej lubie sibula' :? heh dobra nie offtopouj ;p z amerykanskiego to sam nie wiem :P Dre, Busta Rhymes i cos jeszcze peewnie ale nie chce mi sie pisac i nie pamietam teraz ;p

Post Napisane: 2006-05-05, 20:20 Upload: 0.00 MB

Madre slowa krzysku duzo takich spotykam co mowia ze sluchaja C-Bolka xD i ze robi jak oni to mowia megakozackie techno albo sie spotkalem z takim stwierdzeniem niezly beat al'a Brooklyn Bounce do nuty C-Bolka xD pozdro

Post Napisane: 2006-05-05, 21:27 Upload: 0.00 MB

[K]r2y$_eQ napisał(a):
Meza verby i te inne cioty to odpada :D Wg mnie oni dla HH to tak jak c-bool dla trance czyli calkiem nie to ;p bo niektorzy mowia ze sluchaja HH i wymieniaja mezo :? albo gadka "slucham techno najbardziej lubie sibula'

Zgadzam sie z toba w 100% Ci ludzie co tak mysla powinni sie leczyc :mg:

Dj Gulu napisał(a):
spotkalem z takim stwierdzeniem niezly beat al'a Brooklyn Bounce do nuty C-Bolka xD pozdro

Dobre ja niemoge ala BB rotfl Boze co za narod :mg: wspolczuje tym ludzia rotfl

Post Napisane: 2006-05-06, 00:32 Upload: 0.00 MB

Ja slucham polskiego hip hopu.. :) A dlaczego?
po pierwsze nie przepadam za murzynami wymachujacymi lapami i kiwajacymi sie (wiem ze Eminem jest bialy ale tu nie o to chodzi :P )
po drugie wole komercyjna odmiane hip hopu lub jakkolwiek inaczej to wszyscy nazywaja
po trzecie sentyment do swojego (czyt. polskiego :P ) jednak przyciaga bardziej niz dalekie produkcje zza Wielkiej Wody

Post Napisane: 2006-05-07, 12:04 Upload: 0.00 MB

jasne, ze sentyment do swojego jest napewno bardzo duzy
ale to co murzyny robia z ta muza to przechodzi pojecie :!:
niektore kawalki full wypasione :D watpie czy ktorykolwiek z polskich raperow kiedykolwiek dojdzie do poziomu takiego DMX'a.

ale jednak polski hip hop dobry, dobry bo nasz :!: mam wielki respekt do PiHa, tak to moj ulubiony polski raper :!: a zaczynalem przygode.. hmm... napewno poczatki to Liroy i tylko on, teraz wszyscy tak na niego najezdzaja a odwalil kawal solidnej roboty dla calej kultury hh :!: kto jeszcze.. napewno Kaliber44, Fish czy Sykus (teraz Peja) to byly moje poczatki z hh :D pzdr.

ps. wszelkie Verby, Meza pomijam bo to ma naprawde niewiele wspolnego z tematem

Post Napisane: 2006-05-07, 17:19 Upload: 0.00 MB

Wy tak mowicie o Polskim rapie hmm.. coz nie lubie. Draznia mnie te ich ciagle ataki na siebie.. ataki na Meza czy Verbe, ktorzy wcale nie robia rapu tylko pop jak sami powiedzieli. Drazni mnie caly polski styl, ta cala ich rzeczywistosc, te ich beznadziejne teksty. Jedyne osoby ktore szanuje to: WWO (Jedger,Soklo), Plomien 81 (Onar, Pezet), ?one i OSTR'a. No w sumie jeszcze czlonkow PFK i K44 reszta dla mnie to naprawde do niczego jest.

Co do rapu to kocham ten styl.. nie wiem moze nie nasz,ale kocham go. Uwielbiam ich flow, to co mowia opowiadaja bo czuje sie jakbym byl z nimi. A z polskich tekstow w ogóle nie wnioskuje jakbym byl czescia tej historii chociaz mieszkam w tym samym kraju. NIe wiem... najwiekszy sentyment mam do Eminem'a. Slucham go od pierwszego legalnego albumu. Pamietam gdy mialem dola i jak mnie rzucila kiedys dziewczyna nie wychodzilem z chaty przez tydzien... lezalem czytalem ksiazki i sluchalem non stop jego plyty "The Marshall Mathers LP" a w szczegolnosci "The Way I Am". Wtedy nabralem sily i stwierdzilem, ze bede tej muzyki sluchal bo mnie napedza do dzialania... :) :mg:

Post Napisane: 2006-05-07, 17:25 Upload: 0.00 MB

Dj Em Project napisał(a):
Draznia mnie te ich ciagle ataki na siebie.. ataki na Meza czy Verbe, ktorzy wcale nie robia rapu tylko pop jak sami powiedzieli. Drazni mnie caly polski styl, ta cala ich rzeczywistosc, te ich beznadziejne teksty. Jedyne osoby ktore szanuje to: WWO (Jedger,Soklo), Plomien 81 (Onar, Pezet), ?one i OSTR'a. No w sumie jeszcze czlonkow PFK i K44 reszta dla mnie to naprawde do niczego jest.

+1
Dokladnie... dobrze to ujales

Post Napisane: 2006-05-07, 23:48 Upload: 0.00 MB

Kikyo napisał(a):
Dj Em Project napisal/a:
Draznia mnie te ich ciagle ataki na siebie.. ataki na Meza czy Verbe, ktorzy wcale nie robia rapu tylko pop jak sami powiedzieli. Drazni mnie caly polski styl, ta cala ich rzeczywistosc, te ich beznadziejne teksty. Jedyne osoby ktore szanuje to: WWO (Jedger,Soklo), Plomien 81 (Onar, Pezet), ?one i OSTR'a. No w sumie jeszcze czlonkow PFK i K44 reszta dla mnie to naprawde do niczego jest.

+1
Dokladnie... dobrze to ujales

+2 - za ladne ujecie i dobrych artystow - troche mnie Onar draznila jego chrypa ale teraz mi sie podoba, no i dalbym grammatika... Kaliber MI??D - nawet teraz Abradab daje zajebiscie rade... no i cos mnie naszlo jednak na jeszcze jeden stary, starutki sklad ktory sie zwie Fenomen - czy ktos ich jeszcze pamieta... :cry:

Post Napisane: 2006-05-08, 08:01 Upload: 0.00 MB

Ja pamietam i Gramatik i Fenomen :P i Moleste itd... :)
Sluchalo sie kiedys :)
Ale teraz nie przepadam hyhy :mg:

Post Napisane: 2006-05-09, 23:52 Upload: 0.00 MB

Dj Em Project napisał(a):
Ja pamietam i Gramatik i Fenomen :P i Moleste itd... :)

O tak tego sie sluchalo ale teraz to juz historia :( Powinni o nich uczyc na lekcjach muzyki :mg: tak samo jak o K44 i PFK :)

Post Napisane: 2006-05-13, 14:08 Upload: 0.00 MB

Hmm moze nie jestem jakims specjalista ;) ale kiedys sluchalem wlasnie takiej muzyki :) i powiem tak :) zaglosowalem na RAP :) dlaczego? bo w polsce nie ma prawdziwego rapu :/ rapuja by miec na cpanie a nic wiecej... niektore piosenki sa oki ale ogolnie jak dla mnie poziom jest niski ;) Amerykanskiego RAPu jako tako tez nie lubie ;) ale zaglosowalem wlasnie tak dzieki Eminemowi ;) aaa

Pozdrawiam ;) aaa

Post Napisane: 2006-05-16, 00:19 Upload: 0.00 MB

stawiam na Rap, w sumie nie jestem fanem gatunku ani jednego ani drugiego.Jak wiadomo wszystko ma swoje wady i zalety , w amerykanskim rapie denerwoja mnie texty ktore sa praktycznie o niczym ,ale kazdy slucha bo fajny bit itp a przeciez nie o to w tym wszystkim chodzi :/ mysle ze jakby polscy producenci mieli tyle kapuchy co Ci ze stanow to nasz polski HH stalby na takim samym poziomie co amerykanski :)

Post Napisane: 2006-05-19, 20:46 Upload: 0.00 MB

RadeK napisał(a):
w amerykanskim rapie denerwoja mnie texty ktore sa praktycznie o niczym

Nie zgodze sie, Amerykanski rap jest taki sam jak nasz. Niektorzy nawijaja o dziwkach:

-> 50 Cent -> Onar & Oska -> Fu

O zyciu:

-> Game -> WWO

O Dragach:

-> D12 - Purple Pills -> Maloat Ajron

O policji:

-> DMX -> Hemp gru (blech)

Chwala sie swym freestylem:

-> Busta Rhymes -> O.S.T.R

Nawijka o niczym:

-> Afroman -> ?ona

Post Napisane: 2006-06-08, 11:38 Upload: 0.00 MB

Ja zdecydowanie wole Hip-Hop Polski z przekazem, 50 centa Snop DOga nie trawie.

Post Napisane: 2006-06-10, 00:35 Upload: 0.00 MB

Polski rap nagrany po... hmm... 2002 roku (z malymi wyjatkami) to w wiekszosci shit. Najlepsze kawalki powstawaly gdy rap nie byl jeszcze "modna" kultura, tak jak to jest teraz. Polecam stara Moleste, WYP3 czy P81...
Skocz do: