Post Napisane: 2011-04-10, 11:39 Upload: 0.00 MB

Jako, że mój net jest ułomny i ściąganie filmu trwa zbyt długo ostatnimi czasy przerzuciłem się na filmy dokumentalne na YouTube i innych hostingach wideo. Szczególnie zainteresowały mnie te o tematyce najnowszych osiągnięć technologicznych, kosmologicznych jak i inżynieryjnych. Przerzucając całą masę tych filmów od niechcenia kliknąłem jakiś link.

Buffering...

Still buffering...

100 lat później wczytał się filmik, nagranie z jakiegoś wykładu.

Wciągnęło mnie to niesamowicie. Obejrzałem 4 części tego wykładu. Szczególnie warte polecenia są 2 pierwsze części. Nassim Haramein, bo tak nazywa się ziom, który to wykłada to naukowiec samouk, który swego czasu był potępiany przez naczelnych fizyków całego świata. Teoria istnienia wszechświata, którą stworzył Nassim podważa dużą część tego do czego doszliśmy przez ostatnie lata. Nie będę próbował tego opisywać, bo nie chcę popełnić jakiegoś błędu rzeczowego. Zapraszam do oglądania. Film jest raczej dla ludzi, którzy mają otwarty umysł i nie wierzą bezgranicznie podręcznikom i nauczycielom. W pewnych momentach teorie jakie wysuwa Nassim wydają się naciągane, dużo ludzi zarzuca mu również że jego teoria nie jest poparta twardymi dowodami, że zbyt dużo teoretyzuje. Warto jednak zauważyć, że wiele wzorów którymi się dziś posługujemy powstało najpierw na kartce, a dopiero po latach znalazło potwierdzenie w namacalnych zjawiskach.
Od wykładu minęło już kilka lat i kilka rzeczy się zmieniło. Haramein otrzymał pierwszą nagrodę na sympozjum naukowym, który odbyło się stosunkowo niedawno. Naukowcy zrozumieli chyba, że ich błędne założenia zapędziły ich w ślepy zaułek. Ich teoria istnienia materii jest niezupełna. Nassim zyskuje coraz większe uznanie, a napewno nie jest już postrzegany jako wariat z kolejną bezsensowną teorią.

Dałem Wam tylko pierwszą część wykładu. Jeżeli ktokolwiek będzie zainteresowany to bez trudu znajdzie kolejne na YT.

Autor postu: gSt` otrzymal za niego - 3 podziekowan: [K]r2y$_eQ, om3ga, Szeryf

Skocz do: