Witam.
A wiec sprawa wyglada tak.
Mam 2 dyski
160 gb na zwykle wejscie i 500gb na sata
160 gb mam podzielone na 3 partycje C D i E
500 gb mam podzielone na partycje G H I J K
przy czym F to CD-rom
system zawsze instaluje na 160 zas wszystkie dane zapisuje na 500 tak na wszelki wypadek jak by mi 160 padla lub gdybym musial reinstalowac winde.
przy 500 (jak byl nowy) formatowalem wszystkie partycje oprocz K ktora mimo tego dzialala i dalo sie rady zapisywac dane i bylo wszsytko ok.
Niedawno kupilem nowy sprzet zaczolem instalowac windowsa przy czym przed kazdym stawianiem nowego systemu odpinam dysk 500 gb dla bezpieczenstwa gdyby cos poszlo nie tak w czasie instalacji tak tez zrobilem teraz, winda sie zainstalowala, podpiolem 500 gb dysk i okazuje sie ze nie widzi ostatniej partycji czyli K, mam tam pelno danych ktore sa dla mnie warzne, w eksporatorze i w kazdym innym programie widzi mi ta partycje jednak nie moge sie na nia dostac wyskakuje komunikat ze "K:\ nie jest dostepny. Plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny", oprocz tego przed kazdym uruchamianiem windy pokazuje mi sie niebieski ekran na ktorym pisze ze dysk K: jest sprawdzany pod wzgledem spojnosci danych uruchamiany jest prog. CHKDSK ktory skanuje caly dysk szuka indekow lecz na koncu tego wyskakuje komunikat ze 2 sektor rozruchowy NTFS na tym dysku jest nie czytelny, oprocz tego wiem i jestem na 100 % pewny ze te dane tam sa bo pod knopixem mi je widzi, pozatym linux widzi mi ta partycje z rozszezeniem RAW ze taki jest system plikow na tej partycji.
I tu prosba czy zna ktos jakis sposob albo program do odzyskiwania calych partycji tzn sie danych z uszkodzonych partycji , badz progr. ktore potrafia zminic rozszezenie partycji na inna nie kasujac danych ale je kopiujac.
Z gory dziekuje za pomoc.