Post Napisane: 2007-01-17, 14:43 Upload: 0.00 MB

Do napisania tego artykulu sklonil mnie splot wydarzen z ostatnich dni ale przede wszystkim bodzcem decydujacym byla jedna z ostatnio wydanych na polskim rynku skladanek prezentujaca hity na nadchodzacy karnawal. Byc moze nie byloby w tym nic zlego, gdyby nie dwie sprawy: Pierwsza taka, ze na jednej skladance obok Tiesto pojawia sie Piesek Leszek z hitem "Hau Hau" a druga, ze na okladce plyty widnieje duzy napis: CLUBBING. Generalnie plyta prezentuje przede wszystkim przeboje polskiej sceny klubowej. Zastanawia mnie fakt, jak w dobie dzisiejszego szalu muzyka trance przyjmie sie tego typu skladanka, kto tak naprawde ja kupuje i co najwazniejsze - jaki przedstawia ona obraz polskiej sceny muzycznej.

Kiedy na lamach FTB.pl pojawia sie jakakolwiek informacja o polskim artyscie tworzacym muzyke - tak ogolnie przyjeta za komercyjna - od razu wzbudza sie dyskusja na temat jej jakosci oraz zawartosci merytorycznej. Zazwyczaj jest ona wyszydzana i negowana a jednoczesnie jest tak chetnie kupowana czyli automatycznie takze sluchana. W czym zatem tkwi tak naprawde problem ? Czyzby spoleczenstwo klubowe tak bardzo krzyczace i opluwajace komercyjna polska muzyke klubowa potajemnie w zaciszu swojego domu lub na miejskich dyskotekach sluchalo tego typu kawalkow ?.

Analizujac polska mentalnosc mozna by wyciagnac bardzo daleko idacy wniosek, ze polaka bardzo trudno zadowolic, bo z natury narzeka nawet jezeli cos mu sie spodoba. Dodatkowo, jezeli ogolnie w danej grupie spolecznej cos uwazane jest za cos gorszego to malo kto bedzie na tyle odwazny aby sie temu przeciwstawic w obawie przed odrzuceniem lub wysmianiem.

Inna sprawa jest to, ze szczegolnie mlodzi ludzie maja bardzo znikoma wiedze na temat muzyki klubowej. Ilez to razy zdarza sie, ze na zapytanie: "Jaka muzyke lubisz sluchac?" w odpowiedzi otrzymujemy slowa: "Taka jaka jest tutaj grana. Kochamy Techno!" a w tym czasie w tle rozbrzmiewa na przyklad kawalek C-Boola. Bardzo mala swiadomosc ludzi doprowadza takze do sytuacji wydawaloby sie smiesznych, chociaz mozna powiedziec, ze tak naprawde emanuje od nich tragizm. Ostatnio w pewnym klubie mial grac Angelo Mike - z reszta po raz pierwszy. Nie moglem uwierzyc w to, ze tak duzo ludzi nie wiedzialo, ze Angelo Mike jest polakiem a co najtragiczniejsze, spotkalem kilka osob, ktorzy byli swiecie przekonani, ze Angelo Mike jest czarnym DJem. W takiej sytuacji nie wiem czy mam sie smiac czy plakac.

Wracajac zatem do pierwszego akapitu mojej wypowiedzi zadaje pytanie: Jak daleko zajdziemy w kreowaniu wizerunku polskiej sceny klubowej kiedy na skladance, ktora w nazwie ma CLUBBING znajduje sie track o nazwie: Piesek Leszek - "Hau Hau"? Stad juz niedaleko do tworzenia tego typu podobnych projektow z wykorzystaniem slawnych nazwisk bo dlaczego by nie wykonac animacji pieska w klipie, wstawic do TV i nazwac projekt: Piesek van Burek ? W polsce wszystko jest mozliwe.

Najgorsze jest jednak to, ze potem tego typu plyty trafiaja na polki polskich sklepow muzycznych, empikow. Promowane sa w stacjach radiowych. W ostatecznosci mlody czlowiek udaje sie do sklepu, kupuje plyte CLUBBINGowa i wydaje sie mu, ze stal sie prawdziwym koneserem gatunku. To celowe wprowadzanie w blad lub proba zasiania w umysle mlodych ludzi slownictwa wraz z falszywa interpretacja. Jezeli tak bedzie sie dzialo to czeka nas katastrofa.

Komercja nas ogarnia - to naturany proces. Dosiega nie tylko sfery muzycznej ale takze kazdej innej. Nie jestesmy w stanie sie przed nia uchronic bo ma za duza sile i atakuje nas z kazdej strony. Musimy zatem nauczyc sie z nia zyc i miec swiadomosc, ze "to" robione jest z pasja a "to" dla pieniedzy. Nie mozemy sie jednak dawac oglupiec i musimy sami dojsc do wniosku co tak naprawde kochamy i czego chcemy sluchac. To musi byc gleboko w nas, w naszych sercach i w naszej duszy. Musimy wykazac sie kreatywnoscia i sami szukac dojscia do dobrej muzyki poprzez wiele internetowych stacji radiowych takich jak chociazby DI.fm czy Afterhours.fm gdzie muzyke serwuja nam znani i doceniani artysci a nie panowie od marketingu zatrudnieni w polskich wytworniach plytowych majacy procent od sprzedanych plyt.

Na koniec powiem jeszcze o jednej istotnej sprawie. Badzmy tez wyrozumiali dla ludzi, ktorzy jednak pokochaja komercyjne projekty typu Piesek Leszek. W koncu "Hau Hau" to cos naprawde ambitnego :) Fragment w zalacznikach.

info: ftb.pl

Ps.
przeczytajcie dokladnie co pisza o Angelo Mike :dzizys:
Masakra :?

Post Napisane: 2007-01-17, 15:47 Upload: 0.00 MB

eh, udalo sie przeczytac :P

DjkamiloS napisał(a):
spotkalem kilka osob, ktorzy byli swiecie przekonani, ze Angelo Mike jest czarnym DJem.

rotfl

DjkamiloS napisał(a):
W takiej sytuacji nie wiem czy mam sie smiac czy plakac.

mnie to rozbawilo na poczatku, ale wlasciwie to to smutne jest :/

najwiekszy problem jest w tym ze niewielu zwyklych sluchaczy muzyki elektronicznej (tzw techno) ma pojecie ze sa jeszcze inne gatunki i nawet jesli ich luchaja to sa przekonani ze to jest techno a nie trance, electro itp. a najgorsze jest to ze nikt ich z tego bledu nie wyprowadza, a sami siebie uznaja za znafcuf 'techna', a pozniej wpada jeden z drugim na domowke czy jakas impreze, odpala manieczki, cebule czy cos takiego na winampie, krzyczy co chwile jazda i k*** a pozniej opowiada jakim to on nie jest dj'em :/

wiadomo ze komercyjne kawalki sa nagrywane dla szerokiej publicznosci i nie musza (a wlasciwie to nawet lepiej jak nie sa) zbyt ambitne, maja miec przyjemna wpadajaca w ucho melodie, fajny wokal i tyle, ale niektore przypadki to juz lekka przesada :P

DjkamiloS napisał(a):
Badzmy tez wyrozumiali dla ludzi, ktorzy jednak pokochaja komercyjne projekty typu Piesek Leszek. W koncu "Hau Hau" to cos naprawde ambitnego

nie powinni tak pisac :/ nie wiadomo kto to czyta :P
jeszcze ktos pomysli ze to naprawde ambitna polska muzyka i co wtedy ? :?
eh, az chyba sobie zaraz tego leszka przeslucham :P

ps. ma ktos moze jakies info o tej skladance
bo mnie strasznie ciekawi
co oni tam jeszcze nazwali polskim clubbingiem :P ?

dzieki za info i pozdro

[ Dodano: 2007-01-17, 14:57 ]
toomeq napisał(a):
eh, az chyba sobie zaraz tego leszka przeslucham :P

eh, co mnie podkusilo :?
jakby tez komus to przyszlo do glowy to ostrzegam:
[URL=http://compod.pl/download/piesek_leszek_-_hau_hau_probka.mp3]
material tylko dla ludzi swiadomych swoich czynow i o mocnych nerwach :!:

[/URL]

Post Napisane: 2007-01-17, 22:13 Upload: 0.00 MB

Nie no wiadomo kto bedzie chcial co sluchac to bedzie sluchal. Nie mozna vixiarza namowic na inna muzyke jak tylko w takim shicie sie lubuje, a zawsze bedzie tak, ze Ci sluchajacy trance, house itp. odmiany muzyki elektronicznej beda bardziej szanowani za to ze wlasnie nie ida pod publike a tacy vixiarze wyszydzani wiec chwala za to, ze mamy tez takie gowno :P bo jakby takiego gowno nie bylo to by nie bylo porzadnej muzy :) bo wsyztsko byloby dobre :P

Post Napisane: 2007-01-18, 12:50 Upload: 0.00 MB

Ten artykul mna poruszyl i przypomniala mi sie jedna rozmowa z koleiem co uwazal ze zna sie na muyce najlepiej i na jakich on to imprezach nie byl ;/ a wystarczylo go apytac jakiej muzyki slucha :P
wygladalo to tak
JA: Jakiej muzyki sluchasz ?
ON: TECHNO !!!!!!!!
JA: A wiesz ze Techna malo kto slucha ?
ON: Jak to ? Przeciez wielu ludzi slucha c bola (nie wiem jak sie to pisze ;/ ) i takich tam !
JA: hahahhahahaha (myslalem ze roloze sie na srodku chodnika xD )

No i teraz wyciagnijcie z tego wnioski bo ja sadze ze dzisiejsza mlodziez i nie tylko gdyy posluchala np. AvB albo Zanego to by powiedzieli " Ale swietne techno " :| I takby powiedzialo conajmniej 80% :/ Wiec cieszmy sie ze my tacy nie jestesmy xD
Oczywiscie kiedys tez tak mowilem ale to przeszlosc ;p glupi bylem ;p
A co do pieska leszka to sciagnolem to okolo 3 dni temu i moje slowa to hau hau Jazdaaaaa xD nie no joke ;p nie wypowiem sie na temat tego utworu bo w sumie nie ma o czym sie wypowiadac xD Oczywiscie jak ktos lubi takamuzyke to prosze bardz nie mam nic przeciwko ;p aleniechnie mowi ze to TECHNO !!

Post Napisane: 2007-01-18, 15:50 Upload: 0.00 MB

wicie mi to j€z tam zwisa chca byc tepi muzycznie niech beda tylko niech nie mowia ze Hardcore to glupia sieka bo HC jest j€z abrdziej ambitniejszy niz ich vixiarskie nuty ;) a jak juz powiem ze nie lubie sluchac nowej muzyki to mowia ze chyba jestem nie normalny wiec wiecie xD pozdrawiam wszystkich "znafcuf tehna" xD dzieki za artykul

Post Napisane: 2007-01-18, 16:51 Upload: 0.00 MB

niezla padaka :dzizys: ale prawde napisali xD

Post Napisane: 2007-02-06, 01:11 Upload: 0.00 MB

mnie to powoli zaczyna przerazac :?
wlaze przed chwila na stronke z torrentami
nie polska oczywiscie, patrze co nowego
a tam VA - Best Vocal Euro 2007-2CD-2007-eMF
a co mi tam zobacze na trackliste, moze niezle bedzie ;)
i wszystko byloby dobrze
gdyby nie jeden utwor :/
rozpoczynajacy druga plytke...

Kod: Zaznacz cały
      ARTiST  : VA
      TiTLE   : Best Vocal Euro 2007
      DATE    : Feb 04 2007
      LABEL   : n a
      CATALOG : n a
      GENRE   : Trance
      SOURCE  : CDDA
      ENCODER : LAME 3.97 ( V2   vbr new)
      QUALiTY : VBR kbps   44.1kHz

TRACKLiST

VA   Best Vocal Euro 2007

cd1

01 withard juve   taking me high (remix)     04:02
02 clubticket   sunshine (remix)             03:41
03 liz kay   when love becomes a lie         03:08
(cascada remix)
04 dht   listen to your heart (2007 remix)   05:22
05 apollo brothers   one of us (remix)       04:02
06 sixty 9 vs discodrive   love is on the    03:36
way (dj wild bill radio)
07 snow patrol   make me high                03:25
08 snow patrol   chasing cars                03:52
(diffusion radio edit)
09 club robbers   take me home tonight       03:27
10 sixty 9 vs discodrive   rainbow           02:57
11 thd   the one (remix)                     04:16
12 cascada   truly madly deeply (remix)      02:59
13 the hitmen   like i love you              03:30
14 the real booty   4 ever                   02:49
15 bazzheadz   now your gone                 03:34
16 deep spirit   no cover song               03:17
17 discofreaz   brother louie (2007 remix)   04:01
18 daniele meo   adesso balla (short remix)  05:19
19 aycan   seduced (central seven remix)     03:34
20 kim sozzi   break up (cascada radio edit) 03:09
21 booty shakerz   who knew (short cut)      03:36

cd2

01 peisek leszek   hau hau (jamnik edit)     04:06
02 vocana   every part of you (ccc rmx edit) 03:50
03 dj ramon zerano and marc korn   tears in  03:53
my eyes
04 rocco   fuckin beatiful (radio mix)       03:24
05 melanie flash   halfway to heaven (remix) 03:56
06 matt sanders and ravers   another chance  04:21
07 ian van dahl   just a girl                03:59
(megara radio edit)
08 dj lee   i know (radio mix)               03:48
09 paolo ligorio   the colors of my life     03:30
10 mednezz vs stinger   paradise             03:45
11 jealous guy   mr brightside               03:31
12 audio lab freaks   you and me             03:25
13 flash brothers feat tiff lacey   faith    03:52
in love
14 nikita and lance   cant u see             03:39
15 azuria   forgive me                       03:07
(c7 meets ozi radio mix)
16 deep spirit   youre makin me high (remix) 03:50
17 dj pyz feat christine   lost everything   04:11
(remix)
18 central seven   if i were you             03:30
19 dj dean   if i could be you (remix)       03:21
20 discotronic   tricky disco                03:52
21 renegade   nasty girl (radio edit)        03:17

TOTAL PLAYTiME..: 155:43 min

a gatunek oczywiscie trance :?
i co w ogóle ten piesek leszek ma do vocalu :|
to wstawione 2 razy 'des des' czy co :/
porazka :/

Post Napisane: 2007-02-07, 18:25 Upload: 0.00 MB

omfg :| :?
krotko: N/C

Post Napisane: 2007-02-08, 18:29 Upload: 0.00 MB

Buffalo napisał(a):
tylko gdyy posluchala np. AvB albo Zanego to by powiedzieli " Ale swietne techno " :| I takby powiedzialo conajmniej 80% :/

nom to jest smutne :/

a co do pieska leszka to zenada... cale szczescie ze nie musiaelm tego shitu sluchac :shit:

[K]r2y$_eQ napisał(a):
omfg :| :?
krotko: N/C

yea
+1

Obrazek

Post Napisane: 2007-02-27, 21:53 Upload: 0.00 MB

Tez zabiore zdanie w tej dyskusji-temat jest idealny:)wiec tak,zauwazylem ze polacy wymyslaja wlasne style muzyczne zobaczcie sami np. jest hip-hop,prezentuja go tacy ludzie jak WWO,MOLESTA,HEMP GRU itp no i oczywiscie jest tez Hiphopolo czyli verba,18 l i inne niby hip hopy.tak samo jest z muzyka trance w polsce.Denerwoje mnie to ze jesli ktos z mlodych tworcow stworzy cos ambitnego,np. v stylu Sandera van Doorna nie ma szans na promocje-musi tworzyc w stylu Eastclubbers-,c-boola czy innych niewiadomo kogo.To samo jest np.w klubach w mniejszych miejscowaosciach-to znaczy pseudo klubach,a w moim mniemaniu "dyskotekach-potancowkach",zeby byc tam dj-em trzeba grac niestety takie kawalki,bo jesli ludziom zagrasz cos innego co nie leci na vivie,albo na esce to sie nie bawia:) Sam bylem swiadkiem takeigo konkursu dj-skeigo gdzie ludzie grajacy tek-house,jedni z najlepszych w polsce,przegrali z ludzmi grajacymi eastclubbers i m-brothera-takie jury bylo:/ Jak dal mnie robienie skladanki gdzie obok Tiesto jest Piesek cos tam to profanacja. I tak w wiekszosci ludzi pseudo znawcow, na pytanie co sluchasz odpowiadaja Techno np. Dr.motte czy Johanessa Hail-a jak im puscisz techno no to niestety sie im nie podoba np. Dr.motte czy Johanessa Hail,bo dla nich techno to wlasnie komercha-smutna prawda-ale prawdziwa:)
Pozdrawiam wszystkich:)
Skocz do: