Register

Please register to see whole board

Post Napisane: 2009-12-22, 13:57 Upload: 0.00 MB

witam wszystkich uzytkownikow naszego forum
jak wiecie doskonale swieta to czas zmian szczegolnie widac je na fmf
nowe pomysly, rozwiazania i nowa/stara kadra moderatorow
myslimy o kolejnym kroku ktory bedzie swego rodzaju udogodnieniem

wiemy ze dzial house jesli chodzi o pojedyncze mp3 zostal opanowany przez
naszych uploaderow MusicTrance i .Emesto
bron Boze nie neguje ich inicjatywy bo popyt na muzyke electro house jest teraz duzy
a spora ilosc mp3 jeszcze chyba zadnemu serwisowi z muzyka nie zaszkodzila

mamy w planach stworzyc osobne subforum house a z tego co jest teraz zrobic electro-house
kazdy uzytkownik wchodzacy do electro-house bedzie mogl sie spodziewac nutek takich jak
Cytuj:
Flashrider - Attenzione 10.0 (TAITO Remix)
Ewa Farna - Cicho (Lakz Electro Mix)

a wchodzac do house bedzie mogl znalezc cos ambitniejszego :)

co wy na to ? czekam na odpowiedzi ! :!:

Autor postu: Kozak otrzymał podziękowanie : MusicTrance

Post Napisane: 2009-12-22, 14:01 Upload: 0.00 MB

no dobrze by bylo bo House to szerokie pojecia a Taito, a Kevin Saunderson to niebo a ziemia :mg: jestem za tylko jak to by mialo wygladac w ukladzie 4um?

Post Napisane: 2009-12-22, 14:20 Upload: 0.00 MB

taito :sweet:
a co do tematu to moim znadniem jest to zbedne :<

Autor postu: Buffalo otrzymał podziękowanie : MarcinC

Post Napisane: 2009-12-22, 14:22 Upload: 0.00 MB

Obrazek
ja to widze tak dwa subfora w tym dziale
to co jest teraz zrobic jako :
Pojedyncze Mp3 [Electro-House]
i dodac nowe
Pojedyncze Mp3 [House]

ktos wejdzie do jednego zobaczy ; taito, max farenthide, spencer & hill
inny wejdzie do drugiego zobaczy ; robbie rivera , jerry ropero i tez bedzie wiedzial o co kaman !

Post Napisane: 2009-12-22, 14:26 Upload: 0.00 MB

Cytuj:
taito :sweet:
a co do tematu to moim znadniem jest to zbedne :<

czemu zbedne chceci sie przewijac tyle paskiem zeby wyszukac
cos od steve angello czy laidback luke skoro mozesz wejsc w dzial
gdzie bedzie konkretnie to czego potrzebujesz mysle ze to dobre rozwiazanie

dawniej byl podobny problem z TRANCE bo pewnie kazdy pamieta jak jeszcze nie bylo
okreslenia HANDS UP tylko jedni na to dancecore mowili inni commercial trance i pamietam jak dzis jak do dzialow TRANCE obok w&w , a&b czy tiesto ladowalo special d czy bass -t
bo to niby [commercial trance]
ten sam problem robi sie z house teraz
inne fora maja podzial na electro house i house uwazam ze nam to jest tez potrzebne

Post Napisane: 2009-12-22, 15:20 Upload: 0.00 MB

Skoro na innych forach jest i sie sprawdza to jestem za :)

wunderbar... wundervoll... superschón und supertoll

Post Napisane: 2009-12-22, 15:33 Upload: 0.00 MB

Jesli ktos wie czego szuka to uzyje wyszukiwarki na forum lub w przegladarce - wejdzie do dzialu ogolnego i da sobie ctrl+f i wpisze czesc wyszukiwanej frazy i heja ;)
A Uploaderzy znowu (ci mniej obeznani, np ja ;)) beda robic balagan, bo bedzie tyle dzialow ze nie beda wiedizeli gdzie co dawac.
Zatem jestem na nie.
I jakbyscie mnie nie przekonywali to zawsze bede na nie i bede to uwazal za zbedne.

Post Napisane: 2009-12-22, 15:42 Upload: 0.00 MB

Nasz admin co gopi nick ma napisał(a):
Jesli ktos wie czego szuka to uzyje wyszukiwarki na forum lub w przegladarce - wejdzie do dzialu ogolnego i da sobie ctrl+f i wpisze czesc wyszukiwanej frazy i heja ;)
A Uploaderzy znowu (ci mniej obeznani, np ja ;)) beda robic balagan, bo bedzie tyle dzialow ze nie beda wiedizeli gdzie co dawac.
Zatem jestem na nie.
I jakbyscie mnie nie przekonywali to zawsze bede na nie i bede to uwazal za zbedne.

nawet jesli uklad forum bedzie wygladal w ten sposob? Albumy > gatunek1, gatunek2, gatunek3, gatunek4; Single/vinyle> gatunek1, gatunek2, gatunek3, gatunek4 ?

teraz jest ofkoz gatunek1 >Albumy/skladanki, sety, pojedyncze, single; gatunek 2> Albumy/skladanki, sety, pojedyncze, single; itd zeby byla jasnosc

Post Napisane: 2009-12-22, 16:09 Upload: 0.00 MB

Kozak ale ja tam nie zagladam wiec dla mnie to zbedne ;x wyrazilem tylko swoja opinie ;)

Post Napisane: 2009-12-22, 16:54 Upload: 0.00 MB

Jestem na nie, a wiem z doswiadczenia, ze nie ukrywajmy, uploaderzy wiecznie nie zyja.

Post Napisane: 2009-12-22, 17:49 Upload: 0.00 MB

Szeryf napisał(a):
Zatem jestem na nie.

nawet jesli uklad forum bedzie wygladal w ten sposob? Albumy > gatunek1, gatunek2, gatunek3, gatunek4; Single/vinyle> gatunek1, gatunek2, gatunek3, gatunek4 ?

teraz jest ofkoz gatunek1 >Albumy/skladanki, sety, pojedyncze, single; gatunek 2> Albumy/skladanki, sety, pojedyncze, single; itd zeby byla jasnosc

Tak, nawet tak. I nie mowie tutaj o tym ze taki uklad jak podales mi sie nie podoba - musialbym sobie to jakos 'narysowac' i wiedzialbym wszystko. Chodzi mi o rozbijanie gatunku na podgatunki, zrobimy electro-house to zaraz ktos bedzie chcial uplifting/hard/progressive/euro trance czy hardtechno rozlaczone z minimal'ami. Bo jak to tak zeby Dj Dean byl w jednym dziale z Above and Beyond?

Post Napisane: 2009-12-22, 18:06 Upload: 0.00 MB

Szeryf napisał(a):
Zatem jestem na nie.

Tak, nawet tak. I nie mowie tutaj o tym ze taki uklad jak podales mi sie nie podoba - musialbym sobie to jakos 'narysowac' i wiedzialbym wszystko. Chodzi mi o rozbijanie gatunku na podgatunki, zrobimy electro-house to zaraz ktos bedzie chcial uplifting/hard/progressive/euro trance czy hardtechno rozlaczone z minimal'ami. Bo jak to tak zeby Dj Dean byl w jednym dziale z Above and Beyond?

no w tym masz racje. co do ukladu to chyba trzeba bedzie kiedys o 3 w nocy sprawdzic jak by to wygladalo :mg: albo na localhoscie popatrzec

jedynym ratunkiem dla prawdziwego housu na naszym forum jest to, zebysmy uploadowali go w wiekszych ilosciach niz komercyjny. musimy ludziom pokazac, dlaczego muzyka ambitna jest najlepsza

Post Napisane: 2009-12-22, 18:58 Upload: 0.00 MB

Thomass napisał(a):
Skoro na innych forach jest i sie sprawdza to jestem za :)

no wlasnie sprawdza sie wiec dlaczego tego nie zastosowac i u nas
Kr2y$_eQ napisał(a):

a jesli kto dobrze sie nie zna i wejdzie sobie do nas w house pobierze sobie
Europe - The Final Countdown (DJ Zam Remix)
DJ Brainstorm - Save Me (A Place In Your Heart) (Max Farenthide Rmx)
i zesra sie ze smiechu co to w ogóle jest ;/
Kr2y$_eQ napisał(a):
A Uploaderzy znowu (ci mniej obeznani, np ja ;) ) beda robic balagan, bo bedzie tyle dzialow ze nie beda wiedizeli gdzie co dawac.

ja nie mowie o milionie dzialow tylko o jednym na pojedyncze mp3 bo chyba widzicie
roznice pomiedzy :
a) Kalwi & Remi - The New Sound
http://www.youtube.com/watch?v=6I3sJ2mq ... re=channel
a
b) Jerry Ropero feat. Cozi - The Storm (Inpetto Remix Edit)
http://www.youtube.com/watch?v=QdmAsSeiamE
[dla porownania daje liny na youtube]

Buffalo napisał(a):
Kozak ale ja tam nie zagladam wiec dla mnie to zbedne ;x wyrazilem tylko swoja opinie ;)

ale gdyby to dotyczylo dzialu techno i oboki chrisa liebinga mial crazy loop
[to to bo pewnie nie wiesz -- > http://www.youtube.com/watch?v=4151GLGx8p8 ] to napewno zalezaloby Ci zeby to inaczej wygladalo
MarcinC napisał(a):
Jestem na nie, a wiem z doswiadczenia, ze nie ukrywajmy, uploaderzy wiecznie nie zyja.

to widocznie kolega ma slabe doswiadczenie z takim podejsciem najlepiej w ogóle zamknac warez i hyde park zostawic
Kr2y$_eQ napisał(a):
zrobimy electro-house to zaraz ktos bedzie chcial uplifting/hard/progressive/euro trance czy hardtechno rozlaczone z minimal'ami

wiesz dobrze ze tak nie bedzie
Szeryf napisał(a):
jedynym ratunkiem dla prawdziwego housu na naszym forum jest to, zebysmy uploadowali go w wiekszych ilosciach niz komercyjny. musimy ludziom pokazac, dlaczego muzyka ambitna jest najlepsza

po co zakladac temat z 6075 mp3 jak mozna wrzucac cos bezposrednio co pobrales chcesz sie tym podzielic i to dajesz w konkretnym dziale
Kr2y$_eQ napisał(a):
Bo jak to tak zeby Dj Dean byl w jednym dziale z Above and Beyond?

dobrze wiesz ze tak juz nie jest no czasami pomyli sie ktos [dj sebastiano] ale wiesz ze ona ma swoj swiat i swoje klocki lego i jakby na scenowym relu cosmic gate ktos w nfo napisal dance to on by to do dance wrzucil

chyba dobrze ze forum sie rozwija dla szerszego grona odbiorcow, po pewnym czasie sami dojdziemy do tego bo ktos bedzie chcial wrzucic nowy walek steve angelo i jak zobaczy ze ma go polozyc obok czegos podpisanego
Katy Perry - Hot n Cold (Baby Directz Remix Special Gosia)
wtedy wybierze opcje WYLOGUJ i nie bedzie chcial miec z taki dzialem do czynienia

byl tu ostatnio Alex nowi nie maja pojecia o kogo chodzi ale starzy dobrze wiedza wszedl sobie do nas do dzialu zobaczyc jak to hula i byl przerazony, nie chodzi tu o to ze komercja bo ze taka muzyka a nie inna jest bardziej popularna to pogodzil sie on pare dobrych lat temu ale ze na fmf nikt nie naprawi tego bledu robiac konkretny dzial dla konkretnej muzyki

spadam sluchac afterhours nara :wink:

Post Napisane: 2009-12-22, 19:05 Upload: 0.00 MB

Kozak napisał(a):
spadam sluchac afterhours nara :wink:

sluchales calego seta Orkidea? (17:00-18:00)
Mam nadzieje ze dales rade bo zagral tak oryginalnie jak nikt do tej pory :roll:

ale zeby nie robic offtopu to po prostu zgadzam sie z Kozakiem, trzeba isc z duchem czasu, a nie stac w miejscu, a argumenty Krzyska tez mnie nie przekonaly :)

http://www.myspace.com/rafalsentiel

Autor postu: UcieX otrzymał podziękowanie : Kozak

Post Napisane: 2009-12-22, 19:14 Upload: 0.00 MB

szczerze pwoiedziawszy argumenty Kozaka, bardzo mnie przekonuja. to nie jest problem odroznic electro house od innych typow house'u. jest to proste nawet dla laika. ale do tego chyba trzebaby zmienic uklad forum na taki jak podalem wyzej, bo teraz to bedzie nieczytelne i niefunkcjonalnie wygladalo, a przeciez kolejnego fourm w stylu trance/uplifting/euro-trance/.. nie bedziemy robic bo szkoda miejsca

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

POMOZ POTRZEBUJACYM LUDZIOM!

Autor postu: Szeryf otrzymał podziękowanie : Kozak

Post Napisane: 2009-12-22, 19:36 Upload: 0.00 MB

Cytuj:
[to to bo pewnie nie wiesz -- > http://www.youtube.com/watch?v=4151GLGx8p8 ] to napewno zalezaloby Ci zeby to inaczej wygladalo

ok przekonales mnie :<

Autor postu: Buffalo otrzymał podziękowanie : Kozak

Post Napisane: 2009-12-22, 19:48 Upload: 0.00 MB

A mnie ciagle to nie przekonuje, dlatego, ze bedzie to dyskryminacja ludzi sluchajacych innych gatunkow - dnb, trance, techno.
Kozak napisał(a):
ja nie mowie o milionie dzialow tylko o jednym na pojedyncze mp3 bo chyba widzicie
roznice pomiedzy :
a) Kalwi & Remi - The New Sound
http://www.youtube.com/wa...feature=channel
a
b) Jerry Ropero feat. Cozi - The Storm (Inpetto Remix Edit)
http://www.youtube.com/watch?v=QdmAsSeiamE
[dla porownania daje liny na youtube]

Dla mnie jedno i to samo, inpetto mniej dynamiczny, ale on/ona/ono/oni chyba zawsze robi(li/ly) kawalki wolne, takie przytulanki na potupajkie w gimnazjum.

Kozak napisał(a):

nie, jak robilismy podzial na gatunki to byla mowa, ze bedizemy sugerowac sie tym co jest w nfo (w relach scenowych) ap ojedyncze tracki to 'na oko', chodzilo o jakis podzial 'z grubsza'.

Kozak napisał(a):
dobrze wiesz ze tak juz nie jest no czasami pomyli sie ktos [dj sebastiano] ale wiesz ze ona ma swoj swiat i swoje klocki lego i jakby na scenowym relu cosmic gate ktos w nfo napisal dance to on by to do dance wrzucil

dobrze wiem ze tak bedzie i nie chodzi mi o pomylenie sie tylko, ze zaraz ktos wyskoczy z tym aby podzielic trance i bedzie argumentowal to w sposob jak Ty teraz argumentujesz podzial house "jak max f moze byc w jednym dziale z inpetto czy kims tam", inny bedzie (kiedys JaCoL pisal o tym) mowil "jak to mozliwe aby DJ Dean byl w trance jak on robi dance"? a wg np mnie on robil commercial trance ktory sie do trance nadaje. A jak sie nie nadaje do trance to chce podzial na podgatunki zebym mogl go dawac do trance a nie dance.

Jak chcemy odroznic ten chlam typu max f to mozemy zrobic dzial wiksa? ale wtedy wszystkie uploady nietechno od Szeryfa wyladuja wlasnie tam :mg: i jaki to bedize mialo sens? Tylko taki ze bedzie kolejny okaz dyskryminacji i nietolerancji z naszej strony.

Kozak napisał(a):
byl tu ostatnio Alex nowi nie maja pojecia o kogo chodzi ale starzy dobrze wiedza wszedl sobie do nas do dzialu zobaczyc jak to hula i byl przerazony, nie chodzi tu o to ze komercja bo ze taka muzyka a nie inna jest bardziej popularna to pogodzil sie on pare dobrych lat temu ale ze na fmf nikt nie naprawi tego bledu robiac konkretny dzial dla konkretnej muzyki

Z calym szacunkiem dla Alexa, bo znamy sie nie od dzis i mielismy okazje razem pracowac pewien czas to skoro mu sie nie podoba to niech nam pomoze?
Poza tym sam czesciowo przeczysz sobie - tzn to co powiedzial Alex przeczy temu co Ty mowisz. Ty chcesz podzial samego house, bo electro jest spoko. A jak widzisz Alex powiedzial ze kazda muzyka ma miec swoj dzial:
Cytuj:
nikt nie naprawi tego bledu robiac konkretny dzial dla konkretnej muzyki

zatem wg tego powinnismy oddzielic minimale od schranzu, kazdy trance wyodrebnic od siebie, house tez, dnb podzielic - kazdy gatunek ma miec swoj dzial. I niech w kazdym dziale bedzie po 3 tracki.
Sorry, ale skoro akurat wy gustujecie w house to nie znaczy ze on ma byc podzielony.

Na koniec powiem, ze nie bede plakal jak sobie dzial zrobicie, bo i tak tam nie zagladam w celach innych niz (od czasu do czasu) dodanie hide i tagow serwera w jakims temacie. Nie sciagam nic, nie wrzucam. Wisimito. Tak sie tylko chcialem wyzalic i pare postow nabic oraz pokazac ze umiem cytowac i sie nie zgadzac ;)

Autor postu: [K]r2y$_eQ otrzymał podziękowanie : MarcinC

Post Napisane: 2009-12-22, 19:59 Upload: 0.00 MB

[K]r2y$_eQ, ale ja mysle ze dzial dance moglby sie zwac Dance/ Commercial trance/ handsup i w dziale Trance / Progressive / Uplifting / HardTrance / Tech-Trance nie byloby miejsca na jakiestam dj deany

Post Napisane: 2009-12-22, 20:11 Upload: 0.00 MB

Ja proponuje podzielic House na takie kategorie:
-Chill
-Deep
-Disco
-Electro
-Funky
-Latino
-Minimal
-Progressive
-Tech
-Tribal
-Hard
-Stupid
-French
-Vocal
-New Wave
-Hi Nrg
-Booty
-Microhouse
-Detroit House
-Stupid
-JPOP
-Epic
-Jumpstyle

itd. oraz zeby trance nie byl poszkodowany na

nie znam sie.... ;]

Autor postu: MarcinC otrzymał podziękowanie : [K]r2y$_eQ

Post Napisane: 2009-12-22, 20:13 Upload: 0.00 MB

A jeszcze jedno latwo manipulowac wami. Proponuje uploaderom przezucic sie na dzial trance a sami w niedalekiej przeszlosci stworzycie podzial wg rodzaju gatunku.

Jedni chca pomniejszyc ilosc kategorii drudzy chca zeby bylo ich wiecej i wiecej.

Autor postu: MarcinC otrzymał podziękowanie : [K]r2y$_eQ

Post Napisane: 2009-12-22, 20:15 Upload: 0.00 MB

Kr2y$_eQ napisał(a):
A mnie ciagle to nie przekonuje, dlatego, ze bedzie to dyskryminacja ludzi sluchajacych innych gatunkow - dnb, trance, techno.

ale Krzysiek pokaz mi tu takich wieje w tych dzialach pustka , przepraszam w trance nie bo ludzie jakos nauczyli sie po latach ten trance rozrozniac
Kr2y$_eQ napisał(a):
dobrze wiem ze tak bedzie i nie chodzi mi o pomylenie sie tylko, ze zaraz ktos wyskoczy z tym aby podzielic trance i bedzie argumentowal to w sposob jak Ty teraz argumentujesz podzial house "jak max f moze byc w jednym dziale z inpetto czy kims tam", inny bedzie (kiedys JaCoL pisal o tym) mowil "jak to mozliwe aby DJ Dean byl w trance jak on robi dance"? a wg np mnie on robil commercial trance ktory sie do trance nadaje. A jak sie nie nadaje do trance to chce podzial na podgatunki zebym mogl go dawac do trance a nie dance.

przeciez wiesz zze nie ma tu takie ruchu jak pare lat temu i tak nie bedzie jest spora grupa ludzi ktorym zalezy na forum ale dla reszty to moglbys zrobic dzial COUNTRY i mieli by to w assie
[quote=Kr2y$_eQ"]Z calym szacunkiem dla Alexa, bo znamy sie nie od dzis i mielismy okazje razem pracowac pewien czas to skoro mu sie nie podoba to niech nam pomoze?
Poza tym sam czesciowo przeczysz sobie - tzn to co powiedzial Alex przeczy temu co Ty mowisz. Ty chcesz podzial samego house, bo electro jest spoko. A jak widzisz Alex powiedzial ze kazda muzyka ma miec swoj dzial: [/quote]
ale to Alex pomysl zeby house pojedyncze byly osobne przeciez roznica miedzy komercyjnym electro housem tym ktory teraz jest na topie mondo, spencer and hill
to kolosalna roznica miedzy prawdziwym housem i ja nie jestem za electro house jak dla mnie mogloby go tu w ogóle nie byc ale co mi szkodzi skoro jest popularny moze to pomoc forum wiec sie zgadzam
Kr2y$_eQ napisał(a):
zatem wg tego powinnismy oddzielic minimale od schranzu, kazdy trance wyodrebnic od siebie, house tez, dnb podzielic - kazdy gatunek ma miec swoj dzial. I niech w kazdym dziale bedzie po 3 tracki.

ale ja nie moie o minimalu i schranzie przeciez malo kto tego na forum slucha tym bardziej dnb [ty , uciex, nighstorm (ktory w ogóle na forum sie nie udziela) i ja (nie wiem moze kogos nie wymienilem)] ale nie ma co porownywac tych gatunkow do house
Kr2y$_eQ napisał(a):
Na koniec powiem, ze nie bede plakal jak sobie dzial zrobicie, bo i tak tam nie zagladam w celach innych niz (od czasu do czasu) dodanie hide i tagow serwera w jakims temacie. Nie sciagam nic, nie wrzucam. Wisimito. Tak sie tylko chcialem wyzalic i pare postow nabic oraz pokazac ze umiem cytowac i sie nie zgadzac ;)

a ja na koniec powiem ze nie widze nic zlego w tym zeby ten dzial zrobic nawrzucac dobrych nutek sprobowac kogos zwerbowac zeby tam dzialal moze Alexa znowu
co w tym zlego, przeciez wiesz ze jak s ie podejme czegosc to bede tego pilnowal
mialem to zrobic tak czy siak i uwzglenic to tylko a a-teamie tam sfakalibysmy sie na lewo na prawo przynajmniej byloby smieszniej
ale stwierdzilismy z szeryfem ze trzeba poznac zdanie ludzi jak widze jest ono podzielone
ale staram sie przedstawic wam moje argumenty a nie poprostu "zrobie sobie i tyle "

Post Napisane: 2009-12-22, 20:18 Upload: 0.00 MB

MarcinC napisał(a):
Ja proponuje podzielic House na takie kategorie:
-Chill
-Deep
-Disco
-Electro
-Funky
-Latino
-Minimal
-Progressive
-Tech
-Tribal
-Hard
-Stupid
-French
-Vocal
-New Wave
-Hi Nrg
-Booty
-Microhouse
-Detroit House
-Stupid
-JPOP
-Epic
-Jumpstyle

ale o czym ty czlowieku piszesz najlepiej wyjdz z tego tematu a nie kopiuj jakis bzdur z wikipedi o podzialach house ja mowie o jednym przypadku na cale forum i na jednym malym podziale a ty wyskakujesz z detroit house i tribial ?
moze chciales byc fajny ale ci nie wyszlo :!:

Post Napisane: 2009-12-22, 20:22 Upload: 0.00 MB

Kozak, radze zebys sie liczyl z moim zdaniem.

Post Napisane: 2009-12-22, 20:26 Upload: 0.00 MB

MarcinC napisał(a):
Kozak, radze zebys sie liczyl z moim zdaniem.

nie mam zamiaru ja napisalem o jednym czastkowym ale znacznym podziale a ty mi wyskoczyles z cala masa

Post Napisane: 2009-12-22, 21:19 Upload: 0.00 MB

ja uwazam ze to jest szczegolny przypadek i nie nalezy tego rozpatrywac pod katem 'podzielmy techno minimal na acid, hardtechno, techno, minimal, detroit, etc.'. uplaoderow housowych praktycznie nie mamy - a tych co mamy rozrozniaja electro od funky/deep/disco etc. nawet jesli ni wiedza, ze te gatunki tak sie zwa. electro jest charakterystyczne. szczerze mowiac chcialbym zeby MusicTrance sie tu wypowiedzial i Emesto bo oni upuja taka muze i jakby im sie to widzialo.

ja jestem ZA, ale POD WARUNKIEM, ze zmieni sie uklad forum na podzial wg typow reli, a nie gatunkowo tak jak pisalem pare postow wyzej :!:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

POMOZ POTRZEBUJACYM LUDZIOM!

Autor postu: Szeryf otrzymał podziękowanie : MusicTrance

Skocz do: