Post Napisane: 2008-02-17, 00:39 Upload: 0.00 MB

Oto najszybszy sposob zmiany sposobu pracy DNS i przyspieszenia lacza: korzystaj z darmowych, superszybkich serwerow DNS udostepnianych przez OpenDNS zamiast DNS-ow swojego providera internetowego. Serwery OpenDNS korzystaja z poteznej pamieci cache, w ktorej przechowywane sa informacje na temat serwerow na calym swiecie. Dostep do tych danych uzyskasz znacznie szybciej, niz za pomoca serwera DNS swojego providera.

W systemie Windows XP nacisnij Start | Ustawienia | Panel sterowania | Polaczenia sieciowe. Nastepnie kliknij prawym klawiszem na swoje polaczenie i wybierz "Wlasciwosci". Pojawi sie nowe okienko dialogowe.

Lewym klawiszem kliknij na "Protokol internetowy TCP/IP", a nastepnie nacisnij przycisk "Wlasciwosci". W kolejnym okienku, ktore zobaczysz, zaznacz opcje "Uzyj nastepujacych serwerow DNS". W miejsce "Preferowanego serwera DNS" wpisz 208.67.222.222, a jako "Alternatywny serwer DNS" - 208.67.220.220. Po wpisaniu nacisnij OK, a pozniej Zamknij i jeszcze raz Zamknij. Nastepnie uruchom ponownie komputer.

P.S

Nie u kazdego musi zadzialac.
U mnie np. nie wzrosla szybkosc na tescie http://www.speedtest.net/, za to znaczaco poprawila sie szybkosc ladowania stron.

Jezeli TO u kogos cos polepszylo lub pogorszylo, prosze o komentarz.

Post Napisane: 2008-02-17, 16:09 Upload: 0.00 MB

Przerabialem to 4 lata temu i prawde mowiac ciezko powiedziec czy to polepszylo czy pogorszylo prace lacza, z tego co pamietam to zadnych zmian nie zauwarzylem ale to chyba dlatego ze mam do anteny jakies 10 metrow wiec na kazdym metrze jestem stratny spadkiem jakosci polaczenia, ale moj szwagier ktory sobie smacznie spi zaraz pod antena nie narzekal, tyle tylko ze te dns'y u niego raz dzialaly raz nie, czasami lubial sie zawiesic acces przez to, byly do tego kiedys programy ktore wybieraly najlepszy dns dla naszego polaczenia tak wiec ten dns ktory ty tutaj podales moze nie zawsze dzialac poprawnie u kazdego ... apropo jeszcze oczywiscie te dns'y ktore tutaj podales mozna rowniez wpisac jako alternatywny dns...
pzdro
Skocz do: