Post Napisane: 2006-08-13, 23:39 Upload: 0.00 MB

Witam,

Mam nadzieje, ze temat ten ktory poruszylem, troche was pobudzi bardziej do zycia. Mianowicie, pytanie moje brzmi tak:

Jak robicie mastering;
Jakich do tego programow uzywacie;
Czy jest to mastering realtime (np. bezposrednio przy renderowaniu) czy moze dopiero po renderacji;
Robicie master kazdego osobnego kanalu, czy raczej laczac co poniektore ?

Mysle, ze duzo daly by probki max 30 sek z wykonanym przez was masterem. Byc moze poruszymy pewne kwestie i dowiemy sie od siebie czegos nawzajem.

Pozdrawiam,

Post Napisane: 2006-08-16, 08:10 Upload: 0.00 MB

Jak moj master brzmi to wiesz :D ja robie mastera realtime :P uzywam FL'a + wtyczki Waves, masteruje kanaly z osobna (rzadko rzucam compresor, jedynie w wypadkach jak cos jest bardzo cicho) a potem calosc :P oczywiscie na calosc nie rzucam EQ, bo equalizacje, robie na kazdym kanale z osobna.

Post Napisane: 2006-08-16, 17:41 Upload: 0.00 MB

W moim przypadku robie podobnie jak Paul Van K nagrywam kazdy kanal z osobna tylko ze ja uzywam prawie do wszystkich kanalow Limiter mi to pomaga nie wiem jak inni . Pozdrowienia :)

Post Napisane: 2006-08-16, 18:32 Upload: 0.00 MB

Ja wam powiem, ze ostatnio caly czas bawie sie przy masteringu, i musze wam powiedziec, ze majac czyste kanaly i na masterze dajac multiband compressor naprawde da sie ladny master zrobic. Caly klopot zaczyna sie, gdy jest bass i kick. Zauwazylem, ze nie kazdy kick pasuje do bassu i vice versa. Wczesniej na kicka dawalem kompresje, a na bass limiter jednak szczerze mowiac nie dawalo to extra rezultatow. Postaram sie dzis wrzucic wam przykladowe pokazy masteringu jaki osiagnalem.

Post Napisane: 2006-08-17, 07:57 Upload: 0.00 MB

No dokladnie... jakiego ja mialem zaje** przy robieniu remola Wa-Wa DeeJays - La Camisa Negra... Nie moglem dopasowac kicka i bassu, caly czas sie meczylem, az w koncu mojego pieknego kicka (ktorego udalo mi sie ladnie podbic, zeby dobrze pasowal do bassu) musieli w wytworni przyciac EQ, bo nie pasowalo do ich orginalu :/

Post Napisane: 2006-08-17, 10:53 Upload: 0.00 MB

Do uruchomienia ponizszego pliku, potrzebujesz FL Studio z efektem multiband compressor oraz sytrusa.
Wiec tak by to wygladalo, od razu mowie, ze samo w sobie gra cicho :) ale czysto, dalej to juz tylko wavelab :P

http://www.sendspace.com/file/iu3lx3

Post Napisane: 2006-08-17, 19:27 Upload: 0.00 MB

Ja, na przyklad, najpierw rozbijam wszystko na kilkanascie sciezek, a potem koryguje je( jesli jest taka potrzeba) na roznych programach do obrobki audio. Trche to czasochlonne, ale efekt moze zadziwic :wink:

Post Napisane: 2006-08-31, 00:32 Upload: 0.00 MB

Powiem szczerze, ze probowalem rozbijac wszystko na osobne tracki i dopiero mastera smigac, ale jakos nie zadowalalo mnie to, dlatego caly proces masteringu robie po ukonczeniu utworku. Dostrajam poszczegolne kanaly i instrumenty, i na masterze dodaje odpowiednia kompresje i limiter. Jak by nie patrzec to krotszy sposob rozdzielania kanalow :) Bo i tak robiac utworek robi sie na kanalach wielu, wiec po co to zgrywac na wav potem obrabiac, jak mozna obrobic i bezposrednio zgrac calosc zmasterowana.

Post Napisane: 2006-09-04, 09:01 Upload: 0.00 MB

A ja powiem tak, ze miks i master w jednym stali domku... Dobrze zrobiony miks, nie wymaga zbytniej ingerencji w procesie maseringu - ale tez nie tak do konca. Moja zasada jaka stosuje zazwyczaj to: eliminacja szumow i skladowej DC, zastosowanie HPF na 40Hz w dol, korekcja, podniesienie sredniej RMS i oczywiscie kompresja, zawsze jako pierwsza po odszumieniu i eliminacji DC. Reszta to upiekszanie i nadanie kawalkowi oglady. Co do FLa i masterow na nim... - nie wiem, ale jakos nie widze tego softu jako edytora audio, ale to tylko moja skromna uwaga. Pozdr.
Skocz do: