Register

Please register to see whole board

Post Napisane: 2007-03-10, 02:28 Upload: 0.00 MB

Martin Roth

Obrazek

Jest jedna osoba, obok ktorej od dluzszego czasu nie mozna przejsc obojetnie interesujac sie muzyka elektroniczna - Martin Roth z Frankfurtu w Niemczech.

Fakt, ze Martin Roth jest doswiadczonym dj-em oraz producentem muzyki trance nie jest nowoscia, gdyz juz dluzszy czas tworzy pod aliasami YOMC, TECHNOPUNK oraz wieloma innymi. Martin Roth ma na swoim koncie 10-letnia kariere oraz ponad 15 wydanych remisow i produkcji.

W 2004 roku nastapil przelom w jego karierze, kiedy wydal remake znanego tranowego utworu "The Orange Theme" wlasnie jako Martin Roth. Utwor ten zdobyl uznanie wsrod czolowki swiatowych djow i byl nieprzerwanie grany na ich setach. Mniej wiecej w tym samym czasie, w rece Paul'a van Dyk'a dostal sie utwor Martina Rotha "Energize"; wydany pod jego aliasem TECHNOPUNK, co zaowocowalo swietnym remisem.

Od tamtego czasu Martin Roth jest uznanym producentem a z jego studia wyszly remiksy takich utworow jak np. "Second Day" Jose Amnesii; "Other Side" Paul'a van Dyk'a

Wywiad z Martinem Rothem
(zrodlo topdj.pl)

Dlaczego zdecydowales sie zostac DJ’em?
Jestem generalnie bardzo szczesliwy z tego, co robie - moja praca jest moja pasja i uwielbiam doslownie kazda sekunde - od dnia, kiedy zaczalem sluchac muzyki elektronicznej pomyslalem, ze ja tez chce ja tworzyc i grac! Zorganizowalem sprzet i wskoczylem w ten biznes. Oczywiscie napotykalem problemy, ale na szczescie zaczynalem byc coraz bardziej popularny, a label zaczal rozwijac sie w dobrym kierunku. Nikt jednak nie powinien myslec, ze to zycie barwi sie jedynie w rozu i kraina mlekiem i miodem plynaca. Musisz bardzo ciezko pracowac na swoj sukces, duzo podrozowac, wstawac wczesnie i konczyc dzien gdzies po okolo 18 godzinach pracy.

Gdzie odnajdujesz inspiracje do tworzenia muzyki?
Wszedzie! W innych stylach muzycznych, w podrozy, podczas odwiedzania roznych krajow, na scenie i w wielu innych momentach.

W twojej opinii jak dlugo trance bedzie popularny?
Mysle, ze trance i pochodne rodzaje muzyki, ktore ogolnie rzecz biorac nazywamy muzyka elektroniczna ma dosc ustabilizowana pozycje i stala sie czescia naszej kultury. Dlatego tez nie sadze, aby w najblizszym czasie mialaby sie obnizyc jej popularnosc. W przyszlosci jednak bedzie sie rozwijac w nowych kierunkach.Chodzi o ten rytm tanca na parkiecie, a przeciez nie przy kazdym rodzaju muzyki jak rock czy czarne rytmy moga to samo osiagnac. W tym rowniez tkwi popularnosc tego kierunku.

Co sprawia Tobie najwieksza przyjemnosc i satysfakcje?
Mozliwosc uczestnictwa w fantastycznych imprezach z ludzmi, ktorzy cie otaczaja. To najlepsze wynagrodzenie, kiedy grasz w niewielkim klubie, blisko tlumu i po prostu sie z nimi bawisz.

Czy odczuwasz jeszcze stres przed wystepami?
Na poczatku kariery na Prawde sie stresowalem przed kazdym wystepem! Ale to sie zmienilo dosc szybko. Teraz jestem bardziej zrelaksowany przed wystepem. No dobra - odczuwam minimalny stres, ale tylko wtedy, kiedy nie mam pewnosci, ze wszystko jest dobrze ustawione i nie znam za bardzo sluchaczy. Ale juz po pierwszych sekundach gry wracam do siebie.

Czy masz jakies miejsce na uwadze, w ktorym chcialbys zagrac, ale jeszcze nie miales sposobnosci?
Jest wiele takich miejsc, ale nie mam jednego wyjatkowego.

Kiedy cos tworzysz czy zwracasz sie z prosba o zaopiniowanie twojego kawalka? Masz swojego krytyka?
Oczywiscie! To podstawa. Pytam znajomych albo dziewczyne, to naprawde wazne. Ale z drugiej strony ufam sobie i swoim odczuciom. Jestem jednak bardzo otwarty na krytyke.

Jaki byl dla Ciebie najwiekszy sukces, jaki odniosles?
Hmmmmm moze nie sukces, ale naprawde mile doswiadczeniem byl moment kiedy Paul van Dyk zadzwonil do mnie i powiedzial, ze uwielbia ostatnie moje kawalki i czy nie chcialbym zremiksowac jego nowego singla.

Twoje plany produkcyjne na najblizsze tygodnie?
Pierwsza najwazniejsza rzecza obecnie jest wydac kolejny singiel - jest prawie gotowy, a pozniej juz tylko zakonczyc moj pierwszy album, ktory ma sie ukazac na wiosne.

Dziekuje za wywiad.
Ja rowniez dziekuje i pozdrawiam!

Dyskografia

Produkcje:
The Orange Theme (12")
Shockwaves (12")
Remiksy:
Pure Pleasure
Rich In Paradise
Blank & Jones - Perfect Silence
Blank & Jones - Mind Of The Wonderful
Martin Roth - The Orange Theme
Y.O.M.C. - Pump It!
Schiller - Der Tag... Du Bist Erwacht
Jose Amnesia vs. Serp - Second Day
Solarstone - Eastern Sea
Paul van Dyk - The Other Side
Polarstate - Global Midnight
Marninx Presents Ecco - Intuition
The Thrillseekers - By Your Side
Talla 2XLC - Carry Me
Blank & Jones - Catch
Blank & Jones - Sound Of Machines
Alex Bartlett - Amnesia
Tillmann Uhrmacher - the pride in your eyes
Chakra - love shines through
Leo G - Supersonic
Plastic Angel - Call The Galaxy Taxi
Lost World - A Life Elsewhere

Odnosniki:

Oficjalna Strona
Profil na discogs
Profil na TheDjList
Profil na myspace

Post Napisane: 2007-09-16, 18:54 Upload: 0.00 MB

Kikyo, sie rozpisala a tu nikt nieodpisal :<
Jak dla mnie wyrozniajaca sie postac sceny trance niewali od nieg tak strasznie ta tranceowa monotonia i schematycznoscia do ktorej przywyklismy :> Slyszalem troche jego produkcji ale najbardziej zapadlo mi w pamiec jego remix Mind of Wonderful ktory kazdy zna a ktory jest piekny jak malo ktory track :>

to mial byc dluzszy post ale zabrakklo weny :P

Post Napisane: 2007-09-16, 18:59 Upload: 0.00 MB

No m isie podobaja jego 'mokre' dzwieki. (nie myslec ze jakis homo jestem :>)

Last Time je kozak ze lohoho a inne produkcje tez bardzo dobre :>
Tak jak Szeryf napisal wyrozniajaca sie postac, bo podobny do mojego kuzyna ;p
A powaznie to kosi gostek niektorymi trackami (setow nie mialem okazji slyszec chyba :>)

To mialobyc uzupelnienie postu Szeryfa, ale napisalem to samo co on tylko ze krocej chyba :>

Post Napisane: 2008-02-15, 21:42 Upload: 0.00 MB

znakomity producent
jaka kolwiek nutke jego slyszalem nie mozna bylo sie zawiesc
po samym wywiadzie widac ze gosc kocha to co robi
tworzenie muzyki i granie dla publicznosci
no o po opisach widze ze to ulubiony dj Kasi i Krzysia
:wink:

Post Napisane: 2009-07-05, 14:43 Upload: 0.00 MB

ostatnio mi sie off the world spodobalo :) polecam :)
Skocz do: