Post Napisane: 2009-09-28, 22:37 Upload: 0.00 MB

wiecie.. siedze sobie raz i ogladam tvp3.. jest kronika szczecinska i wielkie wydarzenie! prezenterka zachwala w pompatycznym stylu 'do szczecina przyjechal wybitne dzielo ukrainskiego malarza Kazimierza Malewicza, ktory zrewolucjonizowal malarstwo w dziedzinie abstrakcji, ktory zmienil nurt o 180 stopni! krytycy sa zachwyceni tym dzielem i tym jak wiele znaczen i alegorii ono w sobie zawiera, na jak wiele sposobow mozna je interpretowac! Prosze Panstwa oto obraz Kazimierza Malewicza: "czarny kwadrat na bialym tle"

spojrzie na te arcydzielo Obrazek

spojrzcie na analize tego dziela (cos jak analiza poezji)
http://library.thinkquest.org/20868/pol/aaa/text2.htm

spojrzcie na to co sam Moskalewczi powiedzial o tym obrazie:
"„To co wystawilem, to nie byl pusty kwadrat, ale uczucie bezprzedmiotowosci”."

spojrzcie teraz na moj komentarz:
:k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k:

ok. jestem ignorantem sztuki. wiem.

Post Napisane: 2009-09-28, 23:06 Upload: 0.00 MB

Cytuj:
krytycy sa zachwyceni tym dzielem i tym jak wiele znaczen i alegorii ono w sobie zawiera, na jak wiele sposobow mozna je interpretowac!

I w tym tkwi caly bezsens a dla niektorych sens sztuki... Wszystko zalezy od tego jak kto na dzielo spojrzy i jaka sobie banie wkreci bo to co czlowiek sobie wmĂłwi ze widzi to zobaczy.

Jesli chodiz o mnie to nie widze na tym obrazie nic nadzwyczajnego po prostu kwadrat na bialym tle i tyle. Zadnego przeslania, zadnych podtextĂłw. Amen

Swoja droga wspolczuje tym krytykom ze sa tak tempi i widza w tym szlag wie co a z drugiej strony maja plus za bujna wyobraznie.
Ostatnio edytowano 2009-09-28, 23:11 przez Thomass, łącznie edytowano 1 raz

wunderbar... wundervoll... superschón und supertoll

Post Napisane: 2009-09-29, 00:06 Upload: 0.00 MB

oo stary, ale sie usmialem z kumplem :yay: dzieki za to dzielo, zajebiscie wybitne rotfl

http://www.myspace.com/rafalsentiel

Autor postu: UcieX otrzymał podziękowanie : Szeryf

Post Napisane: 2009-09-29, 18:43 Upload: 0.00 MB

Thomass napisał(a):
Cytuj:
krytycy sa zachwyceni tym dzielem i tym jak wiele znaczen i alegorii ono w sobie zawiera, na jak wiele sposobow mozna je interpretowac!

I w tym tkwi caly bezsens a dla niektorych sens sztuki... Wszystko zalezy od tego jak kto na dzielo spojrzy i jaka sobie banie wkreci bo to co czlowiek sobie wmĂłwi ze widzi to zobaczy.

Jesli chodiz o mnie to nie widze na tym obrazie nic nadzwyczajnego po prostu kwadrat na bialym tle i tyle. Zadnego przeslania, zadnych podtextĂłw. Amen

Jakies 2 lata temu ( chodzilam jeszcze do gimnazjum) na sztuce, plastyce czy jak tam to sie zwalo, kazdy w klasie dostawal do interpretacji jakis obraz...
Mi akurat trafil sie wlasnie ten " Czarny kwadrat na bialym tle"...
Oczywiscie nauczyciel zachwycal sie nad nim i dziwil sie,ze nie umiem dostrzec " tej magicznej glebi i przekazu" . . . ( srata tata )

Szczerze nie widze w nim nic nadzwyczajnego. . .
ktos sobie maznie 3 kreski czy kwadrat i od wielkie dzielo, ktĂłre kosztuje miliony. . .
pff...
Jakis "wielki znawca" sztuki powie,ze dany 'obraz' jest wielkim dzielem itd. i wszyscy jak jeden maz tez sie zachwycaja . . .
:/
Zero wlasnego zdania i odwagi,zeby powiedziec,ze tak naprawde to jedno wielkie G. jest a nie obraz. . .

Autor postu: DziubuÅ› otrzymal za niego - 2 podziekowan: Delite, Szeryf

Post Napisane: 2009-09-29, 19:22 Upload: 0.00 MB

osobiscie przemowil do mnie fragment:
" Zostal namalowany w 1913 roku, a po raz pierwszy publicznie pokazany w 1915 roku, czyli autor przez 2 lata zbieral sie na odwage by go pokazac. "

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

POMOZ POTRZEBUJACYM LUDZIOM!

Autor postu: Szeryf otrzymał podziękowanie : Delite

Post Napisane: 2009-09-30, 00:49 Upload: 0.00 MB

a graffiti to wandalizm
:k:

Ty wlasnie walnijmy w paince takiego kwadrata i damy w internet to nas za piractwo zamkna :(

'Bardzo mozliwe jest, ze Malewicz byl rasista i przedstawil murzyna obtoczonego przez ludzi z Ku Klux Klanu. '
OWNED ! :k:
Ostatnio edytowano 2009-09-30, 00:53 przez Buffalo, łącznie edytowano 2 razy

Autor postu: Buffalo otrzymał podziękowanie : Delite

Post Napisane: 2009-09-30, 17:20 Upload: 0.00 MB

Buffalo napisał(a):
a graffiti to wandalizm
:k:

jakby mi ktory na moim domu narysowal grafitti to by sie przekonal co to jest waldanizm. albo morderstwo.

Post Napisane: 2009-09-30, 20:41 Upload: 0.00 MB

Nie mam nic do grafitti calkiem niezle to wyglada ;) Pod Warunkiem ze przedstawia cos sensownego a nie np: Je**c policje, HWDP czy inne tego typu tempe hasla.
Ostatnio edytowano 2009-09-30, 20:42 przez Thomass, łącznie edytowano 1 raz

Post Napisane: 2009-10-09, 12:29 Upload: 0.00 MB

Przeciez to Michale Jackson na tym obrazie. Czego znowu nie widzicie?

Post Napisane: 2009-10-16, 16:32 Upload: 0.00 MB

No to teraz wyobrazcie sobie - gimnazjum, plastyka i Wy odajecie takie "dzielo" do oceny... "jedynka, siadaj". Przekazuja nam wiedze na temat wielu dziel czy to literackich, malarskich czy tez rzezbiarskich. Wiekszosc z nich to zwykle bazgroly. Istnieje masa wierszy, ktore czytam i totalnie nie mam pojecia o czym one mowia... aleee moja polonistka czy tez profesor Harvard'u napisze na temat tego wiersza opracowanie na 12312 stron. Chore to jakies jest! Ja mysle, ze ten kwadrat i inne tego typu dziela zostaly namalowane z nudow (albo pod wplywem uzywek xD) i wystawione z mysla "a noz uda sie to gowno sprzedac". Zaloze sie, ze miliony podobnych bazgrolow nie przedarly sie "dalej". Pewnie bylo "kolo na czarnym tle" i "trojkat na rozowym kole" ale ludzie to olali.

Edit:
Jezeli chodzi o graffiti to uwazam, ze jest to piekny ale niedoceniany nurt sztuki nowoczesnej. Owczesnie myli sie graffiti z niszczeniem mienia publicznego obrazliwymi napisami i rysunkami, ktore ze sztuka nie maja nic wspolnego. WG mnie graffiti to dla wspolczesnej mlodziezy forma ekspresji ich uczuc i doznan na tym swiecie.

Szeryf, masz racje, malowanie cudzych posesji powinno byc jak najbardziej karane. Ztego co wiem jednak istnieja ludzie i instytucje, ktore zlecaja utalentowanej mlodziezy wykonanie graffiti na ich budynkach czy innych wlasnosciach.

Obrazek
^Wg mnie piekne graffiti, ktore spokojnie mogloby znalezc sie na jakims katolickim centrum skupiajacym mlodziez. Mlodzi nie lubia bialych scian i prostych form. Sadze, ze takie cos przyciagaloby ich bardziej. Niestety w naszym kraju prawdziwi graficiarze nie maja racji bytu. Szkoda, ze swoj talent moga pokazac jedynie w nielegalny sposob.
Ostatnio edytowano 2009-10-16, 16:43 przez gSt`, łącznie edytowano 1 raz

Autor postu: gSt` otrzymal za niego - 3 podziekowan: Buffalo, Delite, Szeryf

Post Napisane: 2010-02-21, 23:27 Upload: 0.00 MB

czuje sie wielkim ignoratnem jesli chodzi o sztuke. spojrzcie: http://thegeneracja.org/fotoblog/37-fot ... fie-swiata i wytlumaczcie mi dlaczego to takie drogie? :(

Post Napisane: 2010-02-21, 23:34 Upload: 0.00 MB

Obrazek

Cena: 3 346 456 $ :shock:

3 mln $ za takie zdjecie. Jutro ide do Biedronki i zrobie zdjecie na ktorym ceny beda 0.99 zl :lol: . Moze uda mi sie sprzedac to zdjecie chociaz za 456 $
Ostatnio edytowano 2010-02-21, 23:57 przez Zaglebiak, łącznie edytowano 1 raz

Post Napisane: 2010-02-21, 23:38 Upload: 0.00 MB

Szeryf napisał(a):
wytlumaczcie mi dlaczego to takie drogie? :(
bo takie ceny zostaly ustalone, proste, jak sie nie podoba to nie kupuj ;/
:dzizys:

Autor postu: [K]r2y$_eQ otrzymał podziękowanie : Szeryf

Post Napisane: 2010-02-22, 00:09 Upload: 0.00 MB

Jak bylem maly rysowalem lepsze :badance:
Przekladajac na muzyke, to tak jak by zrobic utwor z samym kick drum, clap, prekusja (czyli bass-drum pella) i uznac to za dzielo sztuki. Idiotyzm :lol:

http://eduweb.pl/

Autor postu: Delite otrzymal za niego - 2 podziekowan: [K]r2y$_eQ, Szeryf

Post Napisane: 2010-02-22, 16:12 Upload: 0.00 MB

To zdjecie http://img690.imageshack.us/img690/8670 ... to0389.jpg bedzie kiedys warte miliony xD

Skocz do: