Post Napisane: 2008-05-14, 17:22 Upload: 0.00 MB

Szkola nagrywania przejsc w setach wg. Dj Remo.

Przede wszystkim jedna konkluzja na sam poczatek. Mimo waszych staran, NIGDY nie dorownacie mistrzowi wiec robicie to tylko i wylacznie, dla siebie - nie dla pokazowy przed kumplami ze jestescie lepsi niz Dj Remo. NIE JESTE?šCIE!
Z miksowaniem wg. Dj Remo jest jak z jazda samochodem. Im mniej wiedzy posiadacie przed przystapieniem - tym lepiej. Oduczy was to zlych i niepotrzebnych nawykow jak np. tworzenie "znosnych" przejsc pomiedzy kawalkami. Im mniej mieliscie w zyciu do czynienia z technika miksowania - tym lepiej.
Aby nie meczyc was niepotrzebna wiedza, pomine glupoty jak budowa gramofonu, miksera oraz do czego sluza poszczegolne pokretla. Do niczego! Wiadomo.
Przed przystapieniem do nagrania swojej pierwszej mega kompilacji musicie wybrac kawalki. Nie obierajcie jednego stylu muzycznego. Kazdy potrzebuje roznorodnosci - wybierzcie kazdy kawalek w innym gatunku. Pozwoli to ludziom o roznych gustach muzycznych wspolnie sie bawic, a o zabawe przeciez chodzi. Ja opracowalem nastepujaca playliste:

1. Dj Remo feat. Gosia Andrzejewicz - You Can Dance
2. Szeldo - TECHNO KOMINIORZE
3. Haddaway - What is love
4. Rotary - Na jednej z dzikich plaz
5. Armin Van Buuren - Sail
6. Linkin Park - Numb
7. 4 strings - Take me away
8. ZaJeFaJnE TeChNo !

Wiem ze dla niektorych lista moze wygladac przypadkowo, sa to jednak mozolnie wybierane tracki ktore nalezy zmiksowac ze soba. Pod zadnym pozorem nie nalezy wybierac trackow z podobnego gatunku lub o podobnej predkosci gdyz takie zachowania przeznaczone sa dla noobow i smieci typu Dj Tiesto.
1. Skad brac kawalki do miksow?
To proste! Wystarczy wejsc na www.wrzuta.pl w wyszukiwarce wpisac techno i sciagac wszystko jak leci. Skoro to techno to na pewno jest dobre i spoko sie zmiksuje. (tracki 2 i 8 wzialem ta metoda i dzialaja idealnie).
2. Miksowanie
Przejdzmy od razu do miksowania. Pierwszy kawalek wrzucamy na decka (traktor albo prawdziwe gramofony) i niech leci. Przygotowujemy nastepny track z naszej playlisty na drugi deck i wrzucamy a nastepnie przesuwamy crossfader na kolejny kawalek zeby sie dwa ze soba zmiksowaly. Najlepiej same. Pod zadnym pozorem nie nalezy wybierac opcji automatycznego miksowania np. w traktorze. Spowoduje to ze dwa kawalki "skleja" sie ze soba jakos sensownie.
Ponizej wciaz niedoskonaly przyklad wykorzystania tej techniki - pierwsze dwa traki zmiksowane.

http://grayfrut.com/mshare/listen.php?f ... f1206fdd5e

Ok, to by bylo na tyle...

p.s. na koniec ofkoz zdjecie mojej osobistej zdobyczy - ze sie chwale ;) no kurwa... wiadomo :D
Obrazek
ps.
Ostatnio edytowano 2008-05-16, 17:00 przez sutek, łącznie edytowano 2 razy

Post Napisane: 2008-05-14, 17:55 Upload: 0.00 MB

Doskonaly opis! :) Mixujesz tak samo jak Remo \o/ fantastycznie znaczy xD
Z jednym sie tylko nie zgodze...

tribart napisał(a):
Pod zadnym pozorem nie nalezy wybierac trackow z podobnego gatunku lub o podobnej predkosci gdyz takie zachowania przeznaczone sa dla noobow i smieci typu Dj Tiesto.

Ej! :x nie igraj z ogniem bo sie poparzysz! :x

Post Napisane: 2008-05-14, 17:59 Upload: 0.00 MB

tribart napisał(a):
Pod zadnym pozorem nie nalezy wybierac trackow z podobnego gatunku lub o podobnej predkosci gdyz takie zachowania przeznaczone sa dla noobow i smieci typu Dj Tiesto.

Po pierwsze nie DJ Tiesto tylko TIESTO, a po drugie jego Club Life jest bardzo fajny i czesto lubie posluchac, nie mowiac o "in search of sunrise"

pozatym wiesz, narobiles mi chetke zeby to wszystko zmixowac co tu zapodales, ale nie mam 3/4 utworow ;( och Ty niedobry! :P

Post Napisane: 2008-05-14, 19:55 Upload: 0.00 MB

tribart napisał(a):
Szkola nagrywania przejsc w setach wg. Dj Remo.

?šmiechu warte ;]

tribart napisał(a):
1. Dj Remo feat. Gosia Andrzejewicz - You Can Dance
2. Szeldo - TECHNO KOMINIORZE
3. Haddaway - What is love
4. Rotary - Na jednej z dzikich plaz
5. Armin Van Buuren - Sail
6. Linkin Park - Numb
7. 4 strings - Take me away
8. ZaJeFaJnE TeChNo !

:twisted:

tribart napisał(a):

A dla kogo ten "kurs" jak nie dla noobow i smieci typu DJ Remo? :cry:

Post Napisane: 2008-05-14, 20:03 Upload: 0.00 MB

no tiesciucha nic nie maam, poza tym ze jego ISOS jest jedna z moich ulubionych kompilacji... ale miksowac jak remo to on nie umie...

Post Napisane: 2008-05-14, 20:07 Upload: 0.00 MB

tribart napisał(a):
ale miksowac jak remo to on nie umie...

A no tak. Eddie Halliwell ze swoimi wystepami typu Sunrise jest do dupy. Audycje TATW czy GDJB w ogole nie powinny byc emitowane. :lol:

Remo za to jest jol, elo, elo ZaJeFaAaJnYyY DJ :] Szkoda, ze akurat w Polsce splodzili tego kapitalnego disk dzokeja. :|

Post Napisane: 2008-05-15, 20:26 Upload: 0.00 MB

tribart napisał(a):
Przede wszystkim jedna konkluzja na sam poczatek. Mimo waszych staran, NIGDY nie dorownacie mistrzowi wiec robicie to tylko i wylacznie, dla siebie - nie dla pokazowy przed kumplami ze jestescie lepsi niz Dj Remo. NIE JESTE?šCIE!

GWARANTUJÄ?, ze dlugo na lepszego DJa nie bedziemy musieli czekac. Ten zawod to jeszcze wiekszy wyscig szczurow niz polityka. Poza tym, jesli to Twoje zdanie to OK, masz problem. Ale jesli to, co prezentujesz to sa slowa pana Remo to w jednym wiekszosc forumowiczow jest juz od niego lepsza...poczucie wlasnej wartosci trzyma dla siebie.

Cytuj:
Wiem ze dla niektorych lista moze wygladac przypadkowo, sa to jednak mozolnie wybierane tracki ktore nalezy zmiksowac ze soba. Pod zadnym pozorem nie nalezy wybierac trackow z podobnego gatunku lub o podobnej predkosci gdyz takie zachowania przeznaczone sa dla noobow i smieci typu Dj Tiesto.

Wiesz, jak slucham mixow i kompilacji to lubie sie polozyc na lozku i przymknac oczy. Gdyby mi po Pszczolce Maji wylecial "Hardcore Anthem" Vipera to bym takiego DJa osral.

Pzdr. ;)

Post Napisane: 2008-05-15, 21:17 Upload: 0.00 MB

rotfl panowie pewnie nie znacie zartow tribarcika ;) ale coz sprzeczka nie zwojujecie nic wielkiego ;)
Polecam znalezc w jego tekscie troche ironii a potem komentowac :) tym bardziej ze on ma wieksze wyczucie w muzyce trance-upliftingowej niz wy dwaj nade mna razem wzieci ;)
Pozdro ;)

Post Napisane: 2008-05-15, 21:34 Upload: 0.00 MB

terefere, ja swoich postow nie kierowalem do tribarta, bo wyraznie u gory pisze "Szkola nagrywania przejsc w setach wg. Dj Remo." ?šmieje sie po prostu z tego calego Remo, bo on i jego "kurs" jest fantastyczny :]

terefere napisał(a):
tym bardziej ze on ma wieksze wyczucie w muzyce trance-upliftingowej niz wy dwaj nade mna razem wzieci ;)

Nie watpie ;]

Post Napisane: 2008-05-15, 22:15 Upload: 0.00 MB

??adnej sprzeczki tu nie widze. Fakt, moze wchodze tu za rzadko i za malo mruze oko... ;)

Pzdr. ;)

Post Napisane: 2008-05-15, 23:28 Upload: 0.00 MB

Norspinn napisał(a):

Szkoda, ze akurat w Polsce splodzili tego kapitalnego disk dzokeja. :|

Ale zauwaz ze u nas to tylko tacy sie plodza xD normalnie wyrastaja jak grzyby po deszczu , Magik ,. Farenhide, REMO etc xD Nie mowie tu o Oxide czy Millerze bo to w ogole inna bajka :)

a wracajac do tematu to Tutek calkiem ok i mix wyszedl tak jak powinien , Brawo tribart, tak dalej :spoko: moze niedlugo o Tobie cos usyszymy :)

Post Napisane: 2008-05-16, 10:17 Upload: 0.00 MB

Jay Wu napisał(a):
Ten zawod to jeszcze wiekszy wyscig szczurow niz polityka

zreszta za to - +1

Heh dobra bez kitu, bo to nie pierwszy raz ;) Nastepnym razem przed kazdym moim wpisem pojawi sie stosowna klauzula ze polecam przymknac jedno oko :)
Poza tym ironia to moje drugie imie (trzecie to Bozena), i wydawalo mi sie ze jest tutaj az nadto widoczna...
Ok, pozdro dla syckich :)

Post Napisane: 2008-05-16, 10:55 Upload: 0.00 MB

tribart napisał(a):
...

Rowniez pozdrawiam

Post Napisane: 2008-05-16, 15:23 Upload: 0.00 MB

tribart napisał(a):
Poza tym ironia to moje drugie imie (trzecie to Bozena), i wydawalo mi sie ze jest tutaj az nadto widoczna...

Jest widoczna, ale ja nie cierpie tych polskich Remo, Farenthideow itd. Temperatura wzrasta jak slysze o nich :twisted:

tribart napisał(a):

Ja tez pozdrawiam ;]

Post Napisane: 2008-05-16, 16:20 Upload: 0.00 MB

Norspinn, a ta temperatura to Ci wzrasta w Fahrenheitach? xD rotfl

Cytuj:
Rowniez pozdrawiam

Buzi :* wielki Boo! _O_

Post Napisane: 2008-05-16, 16:41 Upload: 0.00 MB

tribart napisał(a):

Pozdrowienia. :P