Post Napisane: 2008-06-09, 10:23 Upload: 0.00 MB

Witam
Mam kilka pytan odnosnie fl studio.
Od jakiegos czasu sobie probuje cos tam tworzyc ale wciaz mam kilka problemow:

1. Jak robie jakas nute i mam juz zbyt duzo wtyczek i patternow to przy odtwarzaniu slychac jakies trzaski i trzeszczenie... to pewnie wina k.muzycznej, ale moze da sie cos zrobic zeby tego nie bylo?

2. Gdy juz zrobie jakis utwor i gdy sobie go zapisze jako mp3 zawsze jest tak jakby ciszej nagrany niz inne mp3 np ktore sobie sciagne z forum, co zrobic zeby mi gral glosniej?

3. Jakie opcje sa od tego zeby moj utwor nie byl przesterowany? Jak sie to wszystko ustawia? Wiem ze moge sobie podglosnic poszczegolne patterny ale nie moge za bardzo szalec bo przesteruje wszystko, zreszta zawsze jak sobie wlacze db meter to mi pokazuje ze jest przesterowany a nie moge dac ciszej bo i tak mi cicho gra :/

4. Jak zrobic albo gdzie jest taki efekt ze zrobie sobie np jakas melodyjke i chce nalozyc taki efekt zeby najpierw gralo cicho potem glosniej, glosniej itd az do 100%?

5. Okno playlist (tam gdzie sie uklada wszystkie patterny) jest podzielone na dwie czesci. W pierwszej to wiem ukladam sobie "klocki" tzn moje patterny a do czego sluzy druga czesc okna, na dole? Tam sie jakies efekty daje?

Post Napisane: 2008-06-09, 14:26 Upload: 0.00 MB

Mam rozwiazanie dla wszystkich Twoich problemow - tych ktore przedstawiles i tych ktore beda Ci gnebic w przyszlosci.
Wstap do TMEJ TEAM Records...My nie mamy takich problemow bo nie wiemy co to przester...

Post Napisane: 2008-06-09, 18:24 Upload: 0.00 MB

chavez napisał(a):
1. Jak robie jakas nute i mam juz zbyt duzo wtyczek i patternow to przy odtwarzaniu slychac jakies trzaski i trzeszczenie... to pewnie wina k.muzycznej, ale moze da sie cos zrobic zeby tego nie bylo?

Jesli masz karte z rodziny Creative SB to polecam sterowniki KX Asio (nie wiem czy na innych dzialaja - CE mowil ze nie xD). Jesli sie nie myle to karta muzyczna jest wspierana przez procesor i RAM wiec tego tez duzo powinienes miec.
Poza tym to polecam ustawic bufor karty dzwiekowej na max (jesli jeszcze tego nie zrobiles)
http://img511.imageshack.us/img511/779/punkt1px9.jpg
chavez napisał(a):
2. Gdy juz zrobie jakis utwor i gdy sobie go zapisze jako mp3 zawsze jest tak jakby ciszej nagrany niz inne mp3 np ktore sobie sciagne z forum, co zrobic zeby mi gral glosniej?

3. Jakie opcje sa od tego zeby moj utwor nie byl przesterowany? Jak sie to wszystko ustawia? Wiem ze moge sobie podglosnic poszczegolne patterny ale nie moge za bardzo szalec bo przesteruje wszystko, zreszta zawsze jak sobie wlacze db meter to mi pokazuje ze jest przesterowany a nie moge dac ciszej bo i tak mi cicho gra :/

Tych dwoch pytan nie rozumiem do konca. Wiem co to przester zeby nie bylo, ale u mnie przester zawsze idzie w parze z tym, ze dzwiek rozpieprza mi glosniki i MUSZE poprzyciszac wszystko. Tak wiec tutaj chyba masz napaprane w regulacji glosnosci jesli masz utwor przesterowany, a gra on cicho. Mozesz miec przyciszona w FLu glosnosc ogolna:
http://img511.imageshack.us/img511/133/punkt23ve5.jpg

chavez napisał(a):
4. Jak zrobic albo gdzie jest taki efekt ze zrobie sobie np jakas melodyjke i chce nalozyc taki efekt zeby najpierw gralo cicho potem glosniej, glosniej itd az do 100%?

Jesli ukladasz melodyjke na jakichs standardowych pluginach z FLa to tak jak na screenie ponizej:
http://img247.imageshack.us/img247/3522/punkt4ady4.jpg

Jesli jest to z3ta to musisz znalezc w niej sobie odpowiedni efekt, kliknac go (tak po prostu raz) a nastepnie robisz tak jak na obrazku ponizej (to pod kreska czerwona to juz sam sobie narysujesz jak ma Ci sie zmieniac dzwiek/efekt).
http://img296.imageshack.us/img296/6268/punkt4bsq7.jpg

W innych pluginach jesli chcesz zmieniac jakies efekty itd to przewaznie jest to prawy przycisk na odpowiedni regulator i z menu Edit events.

chavez napisał(a):
5. Okno playlist (tam gdzie sie uklada wszystkie patterny) jest podzielone na dwie czesci. W pierwszej to wiem ukladam sobie "klocki" tzn moje patterny a do czego sluzy druga czesc okna, na dole? Tam sie jakies efekty daje?

Tam mozesz sobie wrzucac pliki wave mp3 i inne dzwiekowe i masz tam podglod fali dzwiekowej - przydatne przy jakichs dluzszych gotowych samplach lub wokalach np ;)
http://img296.imageshack.us/img296/7518/punkt5bu8.jpg

Post Napisane: 2008-06-09, 20:14 Upload: 0.00 MB

Dzieki za pomoc... :) w pkt 2 i 3 to chodzi mi o to ze jak juz skoncze utwor to mam przester... czyli dzwiek mi rozpieprza glosniki :) i musze przyciszac... a nie chce tak miec... a jak przycisze tym glownym suwakiem od glosnosci to potem bedzie mi za cicho gralo...

A po zrobieniu jakiejs nuty w Fl Studio czy innym tego typu programem powinno sie nasz utwor jeszcze poddac jakiejs obrobce w jakims programie typu Sound Forge??

Post Napisane: 2008-06-09, 21:18 Upload: 0.00 MB

chavez napisał(a):
Dzieki za pomoc... :) w pkt 2 i 3 to chodzi mi o to ze jak juz skoncze utwor to mam przester... czyli dzwiek mi rozpieprza glosniki :) i musze przyciszac... a nie chce tak miec... a jak przycisze tym glownym suwakiem od glosnosci to potem bedzie mi za cicho gralo...

Ja zawsze robie tak, ze wlasnie przyciszam ten glowny, robie export do .wav i sprawdzam sobie w Sound Forge jak wyglada track, jesli jest przester to sciszam bardziej i znow export az do momentu gdy go nie ma. Jesli od razu uda sie tak, ze nie ma (prawie zawsze :P) to w Sound Forge uzywam filtrow i wzmocnienia zeby podbic glosnosc utworu do maksymalnej nieobcinajacej wartosci ;)

Sound Forge 8 znajdziesz w tym temacie: http://www.fmf-team.pl/topics8/rs-sound ... t30837.htm
Jednak moim zdaniem najlepsza wersja to 6.0, ktora niestety juz jest offline na forum, ale wkrotce pewnie wrzuce znow :P

Post Napisane: 2008-06-10, 09:30 Upload: 0.00 MB

Dzieki Krzysiek, o to mi wlasnie chodzilo :)
Pozdrawiam

Post Napisane: 2008-06-17, 12:25 Upload: 0.00 MB

chavez napisał(a):

chavez napisał(a):

oprocz efektow mozesz tam wrzucic klipy automatyzacji, ktore pomoga Ci ustawic zmiany pewnych ustawien (pozycje suwakow / pokretel) w trakcie odtwarzania utworu.
Po prostu kliknij PPM na suwak glosnosci i z menu kontekstowego wybierz Create automatization clip (albo podobne, nie wiem, nie widzialem FL z rok), a potem kliknij na tej formie ponizej. Potem za pomoca "olowka" mozesz "rysowac" jak chcesz zeby zmieniala sie pozycja suwaka albo pokretla.
Wiem ze opisalem to chaotycznie ale wyprowadzam akurat psa na spacer.
Skocz do: