Rozgrywajacy AC Milan zdobyl Zlota Pilke dla najlepszego zawodnika Europy roku 2007 w prestizowym plebiscycie magazynu "France Football". Cristiano Ronaldo zajal drugie miejsce.
25-letni Brazylijczyk, zwyciezca i krol strzelcow poprzedniej edycji Ligi Mistrzow (10 bramek) zdobyl 444 punkty. Portugalski skrzydlowy Manchesteru United uzyskal tylko 277 punktow, nieznacznie wyprzedzajac trzeciego w klasyfikacji 20-letniego Lionela Messiego z Barcelony (255 punktow). Na czwartej pozycji znalazl sie Didier Drogba z Chelsea (108 punktow).
W glosowaniu bralo udzial 96 dziennikarzy z calego swiata. Kazdy z nich wybieral najlepszych z listy 50 wyrozniajacych sie w tym roku zawodnikow.
Po ogloszeniu wynikow Kaka przyznal: - To dla mnie wyjatkowy moment - zakonczenie tego niezwykle dla mnie zaskakujacego roku.
- To szczegolna nagroda i jedynym sposobem, by ja dostac, jest gra dla takiego zespolu jak AC Milan. Wspaniale byc czescia zwycieskiej druzyny.
Czolowa trojka - Kaka, Ronaldo i Messi - podzieli sie rowniez podium w organizowanym przez FIFA plebiscycie na pilkarza roku na swiecie. Ogloszenie wynikow 17 grudnia w Zurychu.
Koncowa klasyfikacja plebiscytu "France Football":
1. Kaka (Brazylia/AC Milan) 444 pkt.
2. Cristiano Ronaldo (Portugalia/Manchester United) 277 pkt.
3. Lionel Messi (Argentyna/FC Barcelona) 255 pkt.
4. Didier Drogba (Wybrzeze Kosci Sloniowej/Chelsea) 108 pkt.
5. Andrea Pirlo (Wlochy/AC Milan) 41 pkt.
6. Ruud van Nistelrooy (Holandia/Real Madryt) 39 pkt.
7. Zlatan Ibrahimovic (Szwecja/Inter Mediolan) 31 pkt.
8. Cesc Fabregas (Hiszpania/Arsenal) 27 pkt.
9. Robinho (Brazylia/Real Madryt) 24 pkt.
10. Francesco Totti (Wlochy/AS Roma) 20 pkt.
jak dla to numerem 1. jest C.Ronaldo dopiero po nim Kaka, Fabregas, Robinho, Messi i Scholes :< no ale fyutbol jest niesprawiedliwy a w LM niestety Kaka przycim Ronaldo ale z kolei Kake tez przycmil Rooney w bezposrednich meczach Milanu z Manchesterem. No ale coz jak nie w tym roku to za rok ktos z United bedzie.. albo mzoe Zurawski/Blaszczykowski/Smolarek? xD