Jezyk slovio stworzyl w 1999 roku Marek Hucko, slowacki jezykoznawca mieszkajacy w Szwajcarii. Slovio to jezyk, ktory – wedlug Hucki – kazdy Slowianin powinien zrozumiec.
Chcecie sprobowac? Prosze bardzo:
Slovio es pervju vse-Slavju jazika. Slovio es velm prostju jazika, ktor vse ludis mozx ucxit velm bistruo. Slovio imajt prostju gramatia i prostju slovis. Slovio es maks prostju jazika, plus prostju cxem Esperantio, ili cxem Volapukio. Cxtirsto milion ludis na celoju Zemla razumijut Slovio bez ucxenie. Cxtirsto milion ludis vo Polakzem, Srbzem, Ruszem, Bulgarzem, Hrvatzem, Cxehzem, Slovakzem, Slovenzem, Ukrainzem, Belaruszem, Kazahzem i vo mnogju inju zemis.
Rozumiecie? Sprobujcie zatem w praktyce. Oto, jak brzmi slovio mowiony:
Wierzacy moga w slovio sie pomodlic. Oto tekst “ojczenasza”:
Nasx otec ktor es om nebes,
Sviatju es tvoi imen,
Tvoi krolenie pridib,
Tvoi vola bu na Zemla takak om nebes,
Darij nams nasx denju hleb,
I uprostij nams nasx grehis,
takak mi uprostime,
tamktor grehijut proti nams,
I ne vestij nams v pokusenie,
no spasij nams ot zlo.
Na stronie o slovio ( http://www.slovio.com.) mozna znalezc wiele ciekawych rzeczy: slowniczek, zasady gramatyki, historie powstania jezyka slovio, wyjasnienie, dlaczego “sz” i “cz” zapisuje sie “sx” i “cx”, pare dosc dziwnych teorii na temat pochodzenia Slowian, z ktorymi niekoniecznie trzeba sie zgadzac (na przyklad: http://www.slovio.com/origin/index.html), a takze dowcipy w jezyku slovio. Chocby taki:
Letidlo nesijt pilot i tri pasazxiris: Gxorgx Busx, mlodju turist i starju sviasxnik. Nagluo pilot oglosijt: “Imame vazxnju problem. Nasx letidlo bu avarit. Mi es cxtir no imame tolk tri parasxutis. Moi vozduh-lina platil mnoguo dengi dla moi trenirenie, ja berijm pervju parasxut. Do videnie.” I pilot dol-skacxijt s pervju parasxut. Gxorgx Busx skazajt: “Ja es nai-znacxju cxlovek Amerikuf. Ja berijm dvaju parasxut.” I Gxorgx Busx skacxijt. Starju sviasxnik gvorijt mlodju turist: “Ja es starju, ja es blizuo Bozx. Ti es mlodju, ti esxte ne znajsx zxizn. Ti berij posledju parasxut!” Mlodju turist otvetijt: “To ne es potrebju. Nai-znacxju muzx Amerikuf pred moment dol-skacxil so moi ranec…”
Slovio zapisywac mozna w dwoch: cyrylickim i lacinskim.
Podobnie, jak inny sztuczny “miedzyslowianski” jezyk – slovianski.