Hmm... ostatnio bardzo podobal mi sie nowy vinylek
J Majika&Wickamana - Crazy World :) przez to zaczalem bardzo lubiec tych artystow. Przygode z Drum'n'Bassem zaczalem od
Dillinji :) (Twistem Out) - swietna nuta , potem jego Expansions.... Dillinja jest jednym z moich ulubionych artystow.
Pendulum troche mi podchodzi pod komercje ale mam tez dla niego respect bo tez jak chce to potrafi zrobic ossstra kose (zwlaszcza urzekly mnie takie utwory jego jak Spiral, Another World) i pare innych... Grzech nie wspomniec takze o Aphrodite (kojarzy mi sie bardzo z Pendulumem

) dlatego ze wrzucam ich do wora z podpisem komercja. Oczywiscie kazdy album D'n'B wydany jest komercja, ale dlatego ich nazywam poniewaz sa bardzo popularnymi artystami tego gatunku i bardzo dobrze ;) oryginalny bass Aphrodite zawsze sprawia ze ciarki ida po plecach (ale only na dobrych glosniczkach powyzej 300 zl) :D tutaj mozna powiedziec o takich utworach jego jak: Listen The Rhythm, King of the Beats i Rockafeller Skank w jeszcze jednym artystom na ktorego mowie komercyjny jest
High Contrast on juz tworzy lekki Drum'n'Bass (chyba on tworzy najczesciej nuty pod publike) ale of course tez ma nuty zarabiste,, moje ulubione jego dziela to "Days By Go" - lekki mily drumik i bassik taki relaksacyjny wrecz ;) dalej.... "yesterdey colours" kolejna spokojna jego nuta w stylu d'n'b ktora przypasowala mi bardzo oraz "Basement Track" - dosyc oryginalna nuta pod tym wzgledem, ze ma ciekawa barwe melo (troche jakby wyjeta ze starych dyskotek dancowych), ale efekt bardzo mily dla ucha :). Mozna rzec ze ten artysta obok Penduluma i Aphrodite jest najbardziej znanym artysta w swiecie D'n'B. Ale chyba moim ulubionym artysta z tego swiatka jest
Logistics nuty bardzo chilloutowe jak na D'n'B i to taka jest w nich moc ze z D'n'B potrafi zrobic muzyke wrecz relaksacyjna :) duzo mam jego nutek i prawie same to sa kosy (jak na moj gust) czesto slucham go gdy chce sie wyciszyc albo smutno mi :).
Total Science oraz
Dj Hazard maja super nuteczki. To juz rasowy drum''n'bass... zazwyczaj mocne nutki, ale oczywiscie bardzo dobre (wkoncu samych najlepszych artystow tu wymieniam) :). Dziwne i troche szkoda ze nikt nie wspomnial tutaj o Holenderskich Dj'ach czyli
NOISIA . jakby tu ich okreslic... hmm... maja bardzo specyficzny swoj styl, a raczej barwe dzwieku ktora czesto powielaja jak Aphrodite, ale to juz bez porownania mocniejszy Drum'n'Bass wrecz DarkSide :) takie rytmy juz raczej dla prawdziwych D'n'B wyjadaczy bo taki zwykly sluchacz to jak uslyszy mocniejsza nute niz Aphrodita to sie moze przerazic

zwlaszcza jak sobie uslyszy Eurythmics - Sweet Dream (Noisia Remix). Ogolnie Ci panowie odwalaja kupe dobrej roboty, niestety ta odmiana D'n'B nie jest tak bardzo popularna, ale maja swoich wiernych fanow (do ktorych takze ja sie zaliczam). Tutaj polecam takze takie produkcje jak
Block Control (ich Promo MP3) :D a takze bardzo urzekl mnie utwor
The Tide ale to juz typowy DarkSide :D ok... a skoro jestesmy przy DarkSidzie to musze wspomniec o takim ewenemencie jak
Counterstrike. Ta muzyka juz nawet dla mnie jest dosyc mocna,a to juz naprawde trza sie postarac. Noisia to raczej maly pikus przy tym :).Oni juz naprawde jak zrobia nute to tak ze szczena opada - szybka, skomplikowana, zwawa (baaardzo), ale czasem lubie posluchac takiej totalnej sieki gdy mam dobry humor :D ale wtedy czasem sie doluje :P ale to szczegol :D. Polecam takze
Cyantafica artysta dosyc malo znany a szkoda, bo tez robi dobre nuty
Nu:Tone to kolejny dobry artysta D'n'B warty uwagi. Jego niektore nuty to tez juz klasyki... wiec polecam ;). Ale dobra trza cos wspomniec jeszcze o troszq innych artystach. Mowiac o innych artystach chodzi mi o troche inny sty; a wlasciwie odmiane D'n'B czyli
Neurofunk. Jesli chodzi o ten styl to kroluje
Dj Teebee chociaz nie specjalnie jego nuty mnie kreca ale ma wielu fanow, muzyka jak na neurofunk przystalo, jeszcze bardziej elektroniczna, syntezator gra tu glowna role i w takich rytmach mozna poznac ile taki syntezatorek jest warty (zreszta co bede wam mowil) jak zassacie to zobaczycie OCB ;] bardziej podoba mi sie muzyka
Stakka&Skynet tez spod tego stylu. Wlasciwie nie rozni sie specjalnie, ale ma to cos w sobie co nawet mnie potrafi przyciagnac :). Ale jesli chodzi o ta odmiane D'n'B to rzadzi u mnie
Future Prophecies zwlaszcza za piosenki:"September","Illusion Time" i "Night Riders". Jak dla mnie mistrzostwo :). To tyle jesli chodzi o Neurofunk (Future Step's). Jeszcze moze zachacze troszke o styl:
Jungle. Hmm... tutaj to juz totalny jest rozpizdziec! polamane bity, powykrecane i w ogóle jakby dostaly Fatality z Mortala takie rozjebane wszystko... ;) moze sprawdzcie krola Jungli
Remarca On wam wyjasni tutaj co mam na mysli mowiac to... on to najlepiej potrafi pokaze w praktyce, jak dla mnie on kroluje i jego sie trzymam jesli slucham Jungli! Ok, to tyle na temat D'n'B od prof. Uciexa :] jak cos to pytac, pozdro FMF users.