Post Napisane: 2007-01-03, 22:37 Upload: 0.00 MB

hejka :P

Chcialem przedstawic moj problem, ktory nie opuszcza mnie od momentu zakupu mojego komputera :P Na poczatku przedstawie Wam parametry moje kompuera w celu ulatwienia tudziez wyjasnienia tej sprawy

Plyta glowna
Typ procesoraIntel Pentium 4, 3066 MHz (5.75 x 533)
Nazwa plyty glownejNieznane :|
Mikrouklad plyty glownejNieznane
Pamiec fizyczna1015 MB

Ekran
Karta wideoGeForce 7300 GS (512 MB)
Multimedia
Karta dzwiekowaRealtek HD Audio output
Partycje
C: (NTFS)99998 MB (82561 MB wolne)
E: (NTFS)130002 MB (75984 MB wolne)

Majac taki komputer kopiowanie plikow z dyskow dvd badz cd na dysk twrdy nie powinno stwarzac zadnych problemow, jednak ja mam :P A mianowicie przy kopiowaniu plikow komputer spowalnia ( rozumiem kopiowanie :| ) Ale to ze nie moge otworzyc pliku mp3 bo slysze taka wolna nute ze sie w pale nie miesci, to samo dotyczy sie GG glos dostepny trwa conajmniej 15 sekund. :P

Czy to jest normalne kurwa ?? :P
Mialem i nadal mam ( siostra korzysta) Duron 850 i tam kopiowalem normalnie pliki na dysk i winampa mialem wlaczonego i nic sie nie dzialo a tu masakra, tak samo jest przy wypalaniu :evil: Czy to jest normalne :?: Rozumiem bufor tyle zajmuje pamieci ale bez przesady. Piszcie czy poinienem sie zglosic po reklamacje :P
Dziekuje za uwage :wink:

Post Napisane: 2007-01-03, 22:51 Upload: 0.00 MB

jaki masz zasilacz do tego

i podziel dysk na mniejsze partycje

Obrazek

Post Napisane: 2007-01-03, 22:59 Upload: 0.00 MB

Masz pewno zdupy partycje bo widze powinna byc C: D: zle chlodzenie zasilacz

Post Napisane: 2007-01-03, 23:02 Upload: 0.00 MB

om3ga napisał(a):
jaki masz zasilacz do tego

dupa nie wiem :P pudelko na strychu :P jutro Ci dokladnie powiem :P
Z tego co wiem ten co mi go skladal wlorzyl do niego wielki zasilacz :P
Ale zapomnialem juz jaki :cry: ;/
om3ga napisał(a):
i podziel dysk na mniejsze partycje

o tym tez myslalem i chyba to zrobie :wink:

[ Dodano: 2007-01-03, 22:04 ]
Krzysiek napisał(a):
zle chlodzenie zasilac

no nie wiem :? 42 stopni mi nie przekracza nigdy tak chlodzi 8)

Post Napisane: 2007-01-03, 23:10 Upload: 0.00 MB

DjkamiloS napisał(a):
42 stopni mi nie przekracza nigdy tak chlodzi

temp jest gut w takim razie

ja bym te partycje podzielil i zrobil defragmentacje + skan antywirem

Obrazek

Post Napisane: 2007-01-03, 23:14 Upload: 0.00 MB

om3ga napisał(a):
zrobil defragmentacje

Ale czy jest sens skoro nawet polowa miejsca nie zajeta na dysku :? Wiec duzo nie ma do defragmentowania :P Ale i tak zrobie bo od kupna kompa nie robilem i partycje tez zrobie podziele po polowie kazda partycje :D A jak to nic nie da to sie odezwe :P

Post Napisane: 2007-01-03, 23:23 Upload: 0.00 MB

partycja powinna byc do 30 gb najlepiej

[ Dodano: 2007-01-03, 22:28 ]
u mnie pracuje komp w temp max 36 stopni masz z dupy chlodzenie xD :P

Post Napisane: 2007-01-03, 23:34 Upload: 0.00 MB

Krzysiek napisał(a):
u mnie pracuje komp w temp max 36 stopni masz z dupy chlodzenie

zapomnialem dodac ze jest to temperatura na obudowie mojego kompa a nie procka
mam takiego bajera ze mi sie wlacza wiatrak przy 40 stopniach i sie chlodzi xD

Temperatury
Procesor36 ?C (97 ?F)
Wentylatory
Procesor2801 RPM

xD :P

Post Napisane: 2007-01-03, 23:43 Upload: 0.00 MB

Stawiam ze dysk sie posypal, czasami sie tak zdarza - ja mialem juz 2 nowiutkie dyski SATA zjebane : Barracuda 80GB - posypal sie po 3 mies. a 2 po 1 miesiacu... aktualny chodzi do teraz czyli bedzie z rok. Wracajac do Barracuda'y - na poczatku zaczal przycinac windowsa na kilka minut raz na kilka dni, pozniej kopiowal plyty 700 mb przez 30 minut xD a na koncu
cial wszystko...

PS. sprawdz dysk programem HDD Check i porownaj predkosci do twojego albo jakiegos o podobnych parametrach, jezeli wyniki znacznie beda sie roznic to na bank jest to dysk :wink:

Post Napisane: 2007-01-03, 23:47 Upload: 0.00 MB

DjQtaz nie koniecznie dysk moze byc zjebany tylko tasmy przepalone xD

Post Napisane: 2007-01-03, 23:51 Upload: 0.00 MB

Krzysiek napisał(a):
nie koniecznie dysk moze byc zjebany tylko tasmy przepalone xD

no tak wszystko przepalone i bez tasm jade xD
DjQTaZ napisał(a):
pozniej kopiowal plyty 700 mb przez 30 minut

dzisiaj kopiowalem plyte Dvd na dysk tylko 60 minut wiec cos moze jednak z dyskiem jest :?

ide jutro sie przejde do kopmuterowego kolesia sie zapytam xD poradzi co i jak :P
dziekowa za pomoc :wink:

Post Napisane: 2007-01-03, 23:55 Upload: 0.00 MB

DjkamiloS, sproboj najpierw wszystko podociskac. To nie musi byc dysk a plyta glowna nie znacie sie hyhy xD :P

Post Napisane: 2007-01-04, 02:33 Upload: 0.00 MB

wez zbadaj czy masz wlaczone UltraDMA dla dysku/ow i napedow ;p

Post Napisane: 2007-01-04, 13:50 Upload: 0.00 MB

[K]r2y$_eQ napisał(a):
wez zbadaj czy masz wlaczone UltraDMA dla dysku/ow i napedow ;p

lol jak to sie sprawdza :? ;/

[url]http://img517.imageshack.us/img517/2325/dsc02537400x400.jpg[/url]

Post Napisane: 2007-01-04, 15:11 Upload: 0.00 MB

DMA 02WylaczneStandardowy kontroler stacji dyskietek
DMA 04WylaczneKontroler DMA

takie o pisze mi w AIDA 8)

a w menedzeru urzadzen dziala ;/

a gdzie sie to wlacza.... :?: :idea:

Post Napisane: 2007-01-04, 18:00 Upload: 0.00 MB

Krzysiek napisał(a):
temp max 36 stopni masz z dupy chlodzenie

o lol to zalezy nie tylko od chlodzenie ale tez od samego cpu i jakiej technologi zostal on wykonany :|

DjkamiloS napisał(a):

w biosie xD

Obrazek

Post Napisane: 2007-01-04, 21:20 Upload: 0.00 MB

DjkamiloS napisał(a):

Menedzer urzadzen -> Kontrolery IDE ... -> Podstawowy kanal ide (wlasciwosci) -> stawienia zaawansowane -> i tam je o takie cos powinno byc
http://krzyseq.kr.funpic.de/gifs/dma.JPG
i to samo sprawdzasz w "Pomocniczym kanale"
jesli jest PIO to jest bebe ;p i moze byc przez to ;p jesli je DMA to nie wiem co ;p niedawno tez mi mulil komp nie chcialo mi sie formatowac to odinstalowalem prawie wsio ;p i dziala gut xD zainstalowalem oc mi potrzeba i je dobrze ;p
Jesli przelaczysz z PIO na DMA a i tak bedzie pokazywalo ze jest PIO to wez przeinstaluj sterowniki od tego :P tzn daj na te "kanaly" prawym i daj odinstaluj ;p jesli masz XP to powinien sam zaraz wykryc ten sprzet i go zainstalowac ;p
jak to nie bedize to to nie wiem ;p chociaz pewnie nie bedize ;p
pozdro ;p

Post Napisane: 2007-01-05, 00:09 Upload: 0.00 MB

no mam tak samo jak na twoim obrazku wiec to nie to ;/
jutro ide do komputerowego to kolo zobaczy co to je :P
i ja Wam powiem :) i ten kto bedzie najblizej dostanie pkt do widze ze tu mozna dawac :P
WIec bez zbednego offtopu czekajcie di jutra :]
Pa :wink:

Post Napisane: 2007-01-05, 23:23 Upload: 0.00 MB

[K]r2y$_eQ napisał(a):
jesli jest PIO to jest bebe

lol to chcialem powiedziec xD i btw ja PIO dawalem jak mi starych hdd nie wykrywalo xD

Obrazek

Post Napisane: 2007-01-08, 17:53 Upload: 0.00 MB

dobra koles powiedzial mi ze to moze byc przez Ram ;/ bo przy zrzucaniu plikow (mam dvd) cala pamiec idzie z ram i dlatego tak zamula ;/ (czy jakos tak :oops: ) wiec prawdopodobnie bede musial sobie dokupic 2 GB ramu :? Jesli bedzie mnie to juz naprawde wkurzalo ;/
Dziekuje wszystkim za pomoc :) Temat do zamkniecia :P

PS. tutaj sa punkty :D ktos chetny :> zaden nie byl blisko ramu :P wiec chyba bez punktu

PS.2 jak chcecie pkt to do Req mojego lukac 8)

Pozdrawiam :wink:

Post Napisane: 2007-01-08, 23:34 Upload: 0.00 MB

DjkamiloS napisał(a):
bo przy zrzucaniu plikow (mam dvd) cala pamiec idzie z ram
DjkamiloS napisał(a):
bede musial sobie dokupic 2 GB ramu :?

LOL :|
kurwa men wkrecaja Ci albo nie wiem co xD
ja przerzucalem pliki z dysku na dysk + z dwoch napedow na dysk i nic sie nie mulilo prawie ;p na kompie 1,3ghz 256mb ram (SDR!) z 3 lata temu wiec cos pieprzy ziomek od rzeczy wg mnie :>

Post Napisane: 2007-01-09, 14:18 Upload: 0.00 MB

mowil ze to przez neta :? wlasnie go wylaczylem i kopiuje plytke na dysk: tez sie przycina ale mniej ;/ Powiedzial mi jeszcze zebym bufor nagrywary sobie z 16 na 8 zmniejszyl bo to moze pomoc :? Ale ja nie wiem dokladnie gdzie sie to zmniejsza ;/

[K]r2y$_eQ napisał(a):
na kompie 1,3ghz 256mb ram (SDR!) z 3 lata temu wiec cos pieprzy ziomek od rzeczy wg mnie :>

ja mu mowilem ze mialem Durona 850 256 ram nie tych DDR :oops: i mu mowie ze normalnie kopiowalem :| i sie nie przycinalo gg ani muza z winampa :? Ale on tlumaczyl mi ze to przez nagryware :oops: wiec juz nie wiem przez co kurwa :?

Powiedz [K] gdzie sie ten bufor zmniejsza :P
Jak nie bedzie to, to go skrzywdze :oops: bo 1 GB to chyba nie jest az tak malo zeby tak przycinalo, wiekszosc pewnie z Was jeszcze ma po 512 DDR i nic sie Wam nie pieprzy :|

:wink:

Post Napisane: 2007-01-09, 19:42 Upload: 0.00 MB

A jaka masz nagrywarke dokladnie ? xD
Bo z tego co wiem to nagrywarki maja raczej byfor 2 MB a nie 16 lol moze i 8 beda mialy ale 16 watpie bo tera dyski dopiero takie sa wiec na nagrywary bedzie trza poczekac pewnie, ale moge sie mylic ;p

Post Napisane: 2007-01-09, 19:48 Upload: 0.00 MB

Przejrzalem tam wszystkie nagrywarki i zadna nie ma bufora wiekszego niz 2 MB wiec watpie zeby byly jakies, ktore maja 16 ;p
A poza tym to tego chyba sie nie da zmniejszyc ;) A nawet jakby sie dalo to toby tylko pogorszylo sprawe... wg mnie to piepreznie kolesia i nie gadaj z nim wiecej :D
Co do neta to tez tak moze byc... tzn bardziej soft od ssania ;p kiedys mialem pelno tego syfu.. emule, bitcomet itd to sie cielo ;p do tego mialem antyvira MKS'a i mulil mi niemilosiernie, jak zmienilem to je ok wsio ;p

Post Napisane: 2007-01-09, 21:17 Upload: 0.00 MB

HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H20L
DVD LG Light Scribe
[K]r2y$_eQ napisał(a):
zadna nie ma bufora wiekszego niz 2 MB wiec watpie zeby byly jakies, ktore maja 16

to co ten Bogdan mi pierdoli zeby zmniejszyc bufer z 16 :evil:
w capa mnie zrobil :?
juz sie do niego przejde ;/ gowno mi sprzedal i teraz sie wymiguje ;/
[K]r2y$_eQ napisał(a):
do tego mialem antyvira MKS'a

ja posiadam obecnie Avira AntiVir PersonalEdition Classic sprobuje przezucic sie na AVAST-a i wtedy zobacze bo na kompie Duron go mialem i nic nie przycinalo :)

Fuck :evil:
Skocz do: