Post Napisane: 2006-08-08, 19:53 Upload: 0.00 MB

To znowu ja i moje wywody...

Chciaem troche pogadac na temat legalnego pozyskiwania muzyki...

Obecnie ta kwestia wyglada skrajnie ponuro...Po co isc do sklepu i wydawac 50 zeta na Cd skoro mozna wskoczyc do netu i pozyskac ten sam CD w kilka minut?
Slyszalem wiele komentarzy typu: "Kupilbym, ale plyty sa za drogie...Nie oplaca sie"
Prawda...Jestem tego samego zdania...
Gdyby jednak piractwo internetowe nie bylo tak powszechne to i plyty z pewnoscia bylyby duzo tansze...To sie jednak nie stanie bo plyty nie stanieja dopoki piractwo nie przestanie istniec, a piractwo nie przestanie istniec dopoki plyty nie stanieja :P
Kolo sie zamyka...

Swoja droga tyle sie gada o tym jakie to wszystko zle i straszne...Jak to kradna na lewo i prawo...Szkoda tylko ze ceny sprzetu do wypalania CD'kow spadly w ostatnich latach do prawdziwie smiesznych poziomow...a kazdy nowy komputer wyposazony jest w nagrywarke...
Czy producenci naprawde sadza, ze uzytkownik sporzytkuje ten sprzet do gromadzenia swoich prywatnych danych na okraglych nosnikach?
Cos mi sie to wszystko nie wydaje...

Do czego daze...

Czy nie przeszlo wam kiedys takie marzenie przez mysl...(pewnie tylko ja mam takie schizy :P )
Piractwo nie istnieje. Same oryginalne plyty na polce...
Przychodzi znajomy:
- Pozycz ta plyte?
- Masz...ale uwazaj...Wiesz ile sie musialem nameczyc zeby zdobyc ten singiel?!

Nie wiem czy wiecie dokladnie o co mi chodzi...
Radosc z kazdej zakupionej plyty...radosc z tego ze w ogóle udalo sie kupic cos czego inni nie maja...a zeby miec to musza przyjsc do Ciebie i co najwyzej pozyczyc...
...i nie zalezaloby mi szczegolnie na tym, zeby nowy album kogos tam kosztowal 5 zeta...
Niech kosztuje tyle na ile mozna wycenic trud tego, ktory ja stworzyl...

Teraz wiekszosc osob w ogóle nie zwraca na takie rzeczy uwagi...
Ludzie tak przesiakaja tym, ze na necie pojawil sie jakis nowy album, ze w ogóle nie interesuje ich to ze ktos to nagral i wcale nie mial na celu rozdac za darmo jak plastikowe kubeczki na festynie...

Pewnie troche dziwnie wyglada ten temat...szczegolnie tuta - w raju muzycznego piractwa jakim bez watpienia jest FMF :roll: ale sprobujcie podejsc do tego z dystansem takim jak ja...
Czy nie byloby lepiej?

...i pisze o tym ja...ktory tez nie jestem swiety bo sciagam ile sie da i co sie da...
Zrezygnowabym z tego i cieszylbym sie gdyby piractwo przestalo istniec...
Dodam jeszcze ze na mojej polce znajduje sie calkiem duzo oryginalnych plyt i kilka vinylkow...
Kupuje to co w ogóle da sie zdobyc na rynku badz na allegro w miare swoich finansowych mozliwosci...

...a jesli w ogóle nie wiecie o czym ten paralityk gada, nie macie nic do powiedzenia, albo w ogóle nie chce sie wam czytac to takie male pytanko na odczepnego:
ILE M??G?BYS/MOG?ABYS ZAP?ACIÄ? ZA ORYGINALNY CD?
...jakies male uzasadnienie co do wykonawcy, gatunku rowniez mile widziane...
Mozecie tez pochwalic sie swoja kolekcja z uwzglednieniem "perelek"... - bardzo popularny temat...nie wiem czy gdzies juz na FMF sie nie pojawil wiec jak cos to dajcie cynk...

Uff...tyle..

Post Napisane: 2006-08-08, 20:05 Upload: 0.00 MB

Zalezy za co jezeli za jekies stare albumy bym dal nawet 60 zl :) tylko jak w MM szukalem plyt staruch Blank & Jonsa nie bylo :/ a na alegroo sie boje kupowac i przyznam racje fajnie jak sie ma orginala bo dbam o niego bo piraty to tam dbam nie dbma roznie jest ale glownie z muzyka plyty mam porozrzucane wkolo wiezy :) pozdro

Post Napisane: 2006-08-08, 21:51 Upload: 0.00 MB

Skippy napisał(a):

20 zeta nie wiecej,dlaczego?? dlatego ze piractwo na bank by upadlo,bo komu by sie oplacalo latac na bazar i za te same pieniadze kupywac pirata.chociasz sciagnie z netu dalej by hulalo,bo wielkich nowosci nie znajdziesz w sklepach,np 2-3 tyg przed oficialnym wydaniem.wiec ogolenie mowiac: NIC SIE NIE DA ZROBIC :P

tyle narazie ode mnie :wink: pozdro :wink:

Post Napisane: 2006-08-09, 01:06 Upload: 0.00 MB

Skippy napisał(a):
(...) ILE M??G?BYS/MOG?ABYS ZAP?ACIÄ? ZA ORYGINALNY CD? (...)

Kiedys tez troche nad tym myslalem, kupowalem za 200 000zl kasety oryginalne (teraz to ok 20zl), pusta zagladala do portfela... Plyty byly dla zamozniejszych (aktualnie 50-60zl), dawniej przy bardzo ograniczonych funduszach kupno CD bylo niemozliwe (dawniej w sensie 10 lat temu)...

Czy kiedys bardziej sie cieszylem/czy teraz mniej sie ciesze gdy kupilem oryginalny album jakiegos dobrego zespolu... Chyba tak, ale tylko dlatego, ze kiedys na scenie bylo kilku DJ lub zespolow na krzyz, no i cos nowego pojawialo sie raz na kilka miesiecy... Teraz juz tak nie jest, nowoscie (i te lepsze i te gorsze) pojawiaja sie wrecz co chwile... Jest w czym wybierac, swoj styl muzyczny mozna bardzo dokladnie dopasowac do wlasnych wymagan, bo jest tego naprawde duzo...

O pieniadze za trud dla producentow muzycznych sie nie martwie, Oni dostaja za swoja prace takie kokosy, ze nam sie nawet nie snilo...a przeciez piractwo w innych krajach tez wystepuje, mimo tego, ze nie zdziwie sie, ze jakis Niemiec czy Holender woli isc do sklepu kupic oryginal, bo mu sie NIE CHCE wlaczyc programu P2P i zaczac sciagac...

Ciesze sie, ze jest tak jak jest... bo te 15-20 lat temu to moglem sie co najwyzej cieszyc z ostatniej butelki octu, ktorego udalo sie mojej mamie kupic ze sklepu...
Nie warto sie zastanawiac czy bylbym bardziej zadowolony aby bylo tak jak dawniej, bo co bedzie jak wroca... a wtedy kazdy bedzie plakal za tym co jest teraz...

Pozdro.

Post Napisane: 2006-08-12, 11:42 Upload: 0.00 MB

To prawda satysfakcja z kupna Oryginala jest wieksza. Ale co to za satysfakcja jak kupujesz plyte powiedzmy za 40zl a kumpel ma ja za 0zl :P Co wybierasz 0zl czy 40zl ? Odpowiedz jest oczywista. Tylko tyle ze oryginal. A ile bym dal za Oryginal. Max 20zl. Wiecej ludzi by kupowalo co daje wiecej zarobkow dla wykonawcow. Ale watpie czy cena za oryginalne plyty CD spadnie do 20zl. Zalezy jeszcze jakiego wykonawcy ale mowie o tych dobrych ktorych plyty stoja za 40 - 50 zl. Tak jak mi sie przynajmniej wydaje bo nawet nie wiem za ile sa oryginalne plyty w ogóle mnie to jakos nie interesuje. Z piractwem sie nie wygra. Mozna sobie tez zrobic okladke spis utworow i inne kolorowe bajery na nagranej plytce a bedziecie mieli prawie oryginal. Hehe
Pozdrawiam

Post Napisane: 2006-08-12, 12:31 Upload: 0.00 MB

Skippy napisał(a):
Nie wiem czy wiecie dokladnie o co mi chodzi...
Radosc z kazdej zakupionej plyty...radosc z tego ze w ogóle udalo sie kupic cos czego inni nie maja...a zeby miec to musza przyjsc do Ciebie i co najwyzej pozyczyc...

Rozumiem ale jesli chodzi o mnie to ja jestem otoczona glownie ludzmi sluchajacymi polska vixe i tego typu, nie chodzi mi tutaj o fmf :) A dla mnie ta satysfakcja jest troche inna...
Muzyka jest dla mnie czyms pieknym i kupujac jakas plyte po prostu okazuje przez to szacunek do czyjejsc pracy, dlatego tez od czasu do czasu wedruje do sklepu z plytami i cos kupuje, niestety nie za czesto bo bym chyba zbankrutowala, ale czasami oplaca sie kupowac starsze plyty ktore i tak juz bardzo stanialy np z 60 zl do 30 itp

Skippy napisał(a):
Ludzie tak przesiakaja tym, ze na necie pojawil sie jakis nowy album, ze w ogóle nie interesuje ich to ze ktos to nagral i wcale nie mial na celu rozdac za darmo jak plastikowe kubeczki na festynie...

Duzo ludzi ssa z netu w dzisiejszych czasach i tak juz chyba zostanie komu sie spodoba temu sie spodoba i jesli komus sie cos na tyle spodoba zeby to kupic to i moze kupi jesli uzna ze nie jest za drogie lub cos, tylko ze wiekszosc teraz juz w ogóle nie mysli o tym zeby podazyc do sklepu...

Skippy napisał(a):
...i pisze o tym ja...ktory tez nie jestem swiety bo sciagam ile sie da i co sie da...

+1 :mg:

Skippy napisał(a):

1. Za jakas skladanke - max 20 zl Chyba ze to jakas wyjatkowa skladanka, mix jakiegos dj ktory bardzo starannie dobral trackliste wtedy max 30 zl ewentualnie 35 zl
2. Za album na ktorym jest 10 nut - max 35 zl, za album na ktorym jest od 10-15 nut max 40 zl, album 2 cd (okolo 22 nuty) lub dodatkowo dvd max 50 zl
3. Co do gustu sie nie wypowiadam bo kazdy ma inny gust muzyczny dlatego mysle ze tego sie nie powinno brac pod uwage

Tak mniejwiecej jest w dzisiejszych czasach czesto zdarza sie ze ceny sa zawyrzone, ale przyznam sie, ze kupuje nawet jesli jest lekko powyzej takiej ceny a album mi sie strasznie podoba

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

KonMan napisał(a):
Co wybierasz 0zl czy 40zl ?

Czasami 0 zl a jesli warto to wiecej :P i nie kieruje sie tym jak inni kupuja bo kupuje to dla siebie :)

szreder napisał(a):
O pieniadze za trud dla producentow muzycznych sie nie martwie, Oni dostaja za swoja prace takie kokosy, ze nam sie nawet nie snilo...

Tak racja, ale jesli chodzi o piractwo to fmf to maly robaczek w porownaniu z tymi co sprzedaja na straganach i tyle :]
Skocz do: