Post Napisane: 2006-04-04, 23:39 Upload: 0.00 MB

Witam,

Chcialem pogadac troche o tym niezwykle popularnym ostatnimi czasy gatunku...
Hardstyle, hardhouse, hard dance, hardbass...zwal jak zwal...
Mimo iz sam jestem jestem wielkim milosnikiem tej muzyki to jednak czesto nasowa mi sie wiele krytycznych mysli na jej temat...

Z jednej strony....klimat...stworzony przez Q-Dance poprzez organizowane imprezy, na ktorych hardstyle staje sie mrocznym przekazem, energia bijaca z tej muzyki, a z drugiej schematycznosc i powtarzalnosc...

Chcac okreslic hardstyle mozna powiedziec, ze wylonil a raczej wymieszal sie gdzies z muzyki trance i hardcore...
Czesto nasowa mi sie jednak bardziej zlosliwa definicja w stylu autora Ishkur's Guide:
"Hej te dzwieki brzmia fajnie. Zrobmy z tego muzyke" i tak oto z kilku/kilkunastu dzwiekow powstal hardstyle...

Mimo iz niekomercyjny to jednak w kregach sluchaczy muzyki elektronicznej jest to muzyka wykleta, zupelnie bezwartosciowa..
Nie ma sie co dziwic...Jedno i to samo...W 90% przypadkow zmienia sie tylko motyw przewodni...Reszta to klika standardowych dzwiekow...

No coz...pomimo ze hardstyle zdobyl tak ogromna rzesze fanow, ktora ciagle sie powieksza to moim zdaniem ten gatunek juz sie konczy...wypala...i niedlugo nie bedzie niczym wiecej jak tylko durna lupanka z podrzednej dyskoteki (a moze juz jest?)
Troche krotka historia...

Jak wy zapatrujecie sie na ten gatunek? Co wam sie podoba (dlaczego?), a co sie nie podoba (dlaczego?)...Moze jakies wlasne refleksje?

Zapraszam do dyskusji...

Post Napisane: 2006-04-05, 21:17 Upload: 0.00 MB

No niestety musze sie z Toba zgodzic ;) HS sie konczy ;) Pamietam jak kiedys sluchalem czesciej niz dzisiaj. Kiedy to utwory naprawde roznily sie od siebie bardziej niz dzisiaj ;) Wydaje mi sie jednak ze to nie jest problem tylko HardStyle'u ;) W prawie kazdym gatunku juz sie powoli wszystko konczy, no ale to dyskusja na inny temat. Co do HS to jest tak jak mowisz ;) rozni sie tylko motyw a wsio zostaje takie same ;) No i widze tu, ze "laczy" nas nie tylko milosc do Old Music :roll: Ale i poglady na ten gatunek chyba :P

BTW Wydaje mi sie ze powinno byc "nasuwa" ;)
Pozdrawiam ;)

Post Napisane: 2006-04-10, 23:07 Upload: 0.00 MB

hee no mam podobne uczucia co ma Skippy (pan i wladca rotfl)
ale muzyka sie raczej niewypala bo w kazdym gatunku mzuyki elektronicznej jes tnieskonczenie wiele mozliwych hmmm 'melodyjnych melodyjek' i ofkoz jeszcz ewiecej niemelodyjnych do zrobienia. przeciez gama akardow itp (czy jakos tak :P niewiem czym fachowo zastapic slowo akord) ma nieskonczenei duze mozliwosci. kwestia raczej w ttym z ehardstajlowych talentow coraz mniej a i muzyka ta chyba ostatnimi czasami niestety wiksieje :( ale moze jeszcze zrobia nam producenci kilka dobrych kozakow to mzoe cos ruszy hee.. hee troche zagmatwalem ale moralem niemoralem mysle ze na mowienie ze ta muzyka umiera ejszcze za wczesnie ;)
GREETZ :mg:

Post Napisane: 2006-04-11, 06:55 Upload: 0.00 MB

Hardstyle sie nie wypali ale moze straci kiedys jush taka rzesze fanow :) tak czy siak ja tam wiecej hardcoru slucham (Hardcore Never Die) :) ale skoro hardstylowe kawalki sie powoli robia takie same to posluchajcie innych gatunkow muzycznych chocby Trance tam tresh coraz bardziej sie melodie powtarzaja i tego nikt nie zauwazyl :/ pozdro

Post Napisane: 2006-04-11, 19:41 Upload: 0.00 MB

Mowisz, ze Trance sie wypala i tu sie mylisz. Byc moze dla Ciebie Trance to C-Bool, Casteam, EastClubbers i inny polski i niekoniecznie polski szit, w ktorym wszystko brzmi tak samo. Praktycznie jeden kick, jeden bass i tak w kolko tylko melo zmieniane i czasem jakis inny vocalik sie znajdzie, ale o ten tez ciezko. W HS natomiast jest podobnie jak w przypadku tych wlasnie chlamowatych 'trance'owy' gwiazd. Wszystko jest podobne i malo sie zmienia ale jest mocno i dobrze. Tutaj tylko komercja smierdzi z daleka i tyle. A Trance to Trance. Caly czas cos nowego. Prawdziwe trance'owe gwaizdy to Rank 1, AvB, A&B, Jose Amnesia, Thrillseekers, Airwave... to ci bardziej znani a jest ich w cholere i ci mniej znani tacy jak kozackie albo kozacki :P Latigidi wrzucany przez JaCoLa mniammm :) i jeszcze pelno. Tam jest wszystko inne. Trzeba sie tylko wsluchac. Od poczatku do konca, a nie tak jak to robia poniektorzy 'przeskakuja' co 10-20 sekund i sa hepi :P Ci wykonawcy robia kawal pieknej muzyki. Wokale, Melodie, i wszystko inne pieknie zgrane dopasowane. I naprawde wszystko sie rozni od siebie, wystarczy sie wsluchac. I na koniec o Trance powiedzialbym, ze sie dopiero rozwija a nie umiera ;)
Pozdrawiam.

Post Napisane: 2006-04-11, 21:38 Upload: 0.00 MB

no zgodze sie z Krzyskiem ze Trance dopiero rodzi sie a w szczegolnosci w Polsce :) mozna to zauwazyc i to golym okiem :) a kiedy sie wypali to trudno powiedziec narazie wielu wykonawcow (kozakow) jest w tym gatunku ze ja jebie :) TRANCE RLZZZZZZZZ i taka prawda :) HS moze fajne lupanie i rycie bani jest ale cos coraz mniej tego :P

[ Dodano: Wto 11 Kwi, 2006 21:40 ]
niech ktos skauje jednego posta :P

Post Napisane: 2006-04-11, 22:42 Upload: 0.00 MB

Widze ze sie na trance przenioslo...Nie mowilem nic o wypalaniu sie tej muzyki...bo jak dla mnie ona juz dawno temu sie wypalila i przynajmniej mnie nie ma juz nic do zaoferowania...

Jasne...zdarzaja sie jeszcze ciekawe utwory...ale to za malo zeby mowic o egzystencji tego gatunku...

Mdlo i tyle...Czekam na jakies nowe twory w muzyce elektronicznej...

Post Napisane: 2006-04-12, 06:56 Upload: 0.00 MB

Krzysiek tu mnie obraziles nie slucham zadnego polskego gowna typu c-bool,l-project itp. sam tego sluchasz i jescze mi wmawiasz mowie prawde coraz bardziej jak slysze to wiekszosc artystow robi ciagle to samo tylko melodyjke pozmieniaja troszeczke :) Trance lubie sluchac tylko sluchajac Tranceu czasem mysle ze to inny utworek bo taka sama melodyjka jak w innej :) pozdro

Post Napisane: 2006-04-12, 08:14 Upload: 0.00 MB

Cytuj:
sam tego sluchasz

nie przecze :P ale nie nazywam tego TRANCEM :hyhy:
a Ty widocznie nie wsluchujesz sie w ten prawdziwy Trance tak jak powinienes ;)

[ Dodano: Sro 12 Kwi, 2006 08:18 ]
Vixa napisał(a):
Trance dopiero rodzi sie a w szczegolnosci w Polsce

w Polsce to prawdziwy Trance bedzie za tysiac lat albo i pozniej :P jesli bedzie sie rozwijal w takim tempie jak teraz :P

Post Napisane: 2006-04-12, 14:45 Upload: 0.00 MB

W polsce bedzie bardziej polrance xD a moze sie wzle wsluchuje bo ja bardziej slucham innych artystow miedzy innymi-Ponticelli,Signum,SolarForce,Fire & Ice i wielu innych :) pozdro

Post Napisane: 2006-04-12, 16:57 Upload: 0.00 MB

Dj Gulu napisał(a):
miedzy innymi-Ponticelli,

za to masz u mnie duuuzego PLUSA :mg: aaa

Post Napisane: 2006-04-18, 01:08 Upload: 0.00 MB

W Polsce trance nigdy sie nienarodzi bo my jestesmy zacofani we wszystkim nie tylko w muzyce ale ta muza nigdy nie umrze bo jest wielu zagranicznych zajebistych producentow ktorzy zawsze cos wykombinuja :D co wpadnie do ucha. A co do HS to jak dlamnie ta muza jest na jedno kopyto tyle ode mnie.

Post Napisane: 2006-04-18, 21:31 Upload: 0.00 MB

Damian napisał(a):
W Polsce trance nigdy sie nienarodzi bo my jestesmy zacofani we wszystkim

Nigdy nie mow Nigdy :mg:

Post Napisane: 2006-04-22, 09:45 Upload: 0.00 MB

:?: ej Trance to taka muzyke...ze lulaj na dobranoc przy takiej nudzie.. :/ trance odpada... a polska slucha tego co inni na swiecie sluchaja....a sluchaja dj tiesto ;( -.-' najbardziej lamerska muzyka...:/ wszystko co dobra zaczyna sie na HarD - :P niema to jak mocny basik w leb :D... to tak kreci...Hardcore to samo..jak przypieprzysh to sie nieoderwiesh..:P Hardtrance..to tesh spoko jest..Bass And Ram <3 :P zajeboza...Ale te halsowe i transowe:P rytmy to lipoza..:P:/

Post Napisane: 2006-04-23, 10:49 Upload: 0.00 MB

A wedlug mnie trance sie nie wypala ani hardcore sie nie wypala :) Tylko niektorzy artysci juz nie maja pomyslow i tyle. Ale sa tez takie gwiazdy ktore zawsze maja jakies nowe ciekawe pomysly. W Hardstylu dla mnie jest to np Technoboy, on ma swoj styl hardkorowy, ale zawsze potrafi cos niekoniecznie juz milion razy powtarzajacego sie wymyslec :)
A imprezy typu q-dance to wedlug mnie fenomen, bo zadna impreza to nie jest taka wielka inscenizacja i przedstawienie jak np QLIMAX...Ja osobiscie slucham Hardstyle'u ale naprawde dokonuje selekcji tego czego slucham i wedlug mnie niektore utwory zasluguja na miano hardstyle'u a wiadomo jak pojawia sie moda na cos to pojawia sie komercha, byleby cos zrobic...

Post Napisane: 2006-04-23, 23:13 Upload: 0.00 MB

hmmm... co kto lubi... moze i tost ma racje ze trance to jest muzyka ze idzie przy Niej zasnac ale to jest w Niej najpiekiniejsze zeby sie zrelaksowac i sluchac... ta muzyka nie atakuje uszu jak hardstyle... w HS nie ma dla mnie nic poza lupaniem...

ale poza tym mozna sie sprzeczac w nieskonczonosc...

ktos lubi trance, ktos lubi HS - dla mnie jedynie w hs przypomina baardzo dance czy dance-core pod tym wzgledem ze jest baardzo "schematyczny" i powtarzalny... te same sample, ryki i okrzyki... jeden bas, jeden lead i jeden synth.. nawet kicki te same... (albo na zle utwory trafialem)

Post Napisane: 2006-06-16, 18:58 Upload: 0.00 MB

Kiedys tego sluchalem na gwalt.. a teraz tylko od czasu do czasu posluchal hardbass :) A tak to jade juz tylko na Trance House i czasem jeszcze komercha :D

Post Napisane: 2006-06-20, 15:53 Upload: 0.00 MB

powinno rusz 8) yc

Post Napisane: 2006-06-20, 18:47 Upload: 0.00 MB

co do Hard Stylu zaczelam go sluchac i interesowac sie nim jakos na poczatku tego roku . moim skromnym zdaniem Hard Style tak dlugo bedzie trwal jak dlugo beda sluchac go ludzie i beda tworzyc go DJ i dopuki sa impry typu Q- Dance ( podobno odbywaja sie juz raz na miesiac ) lub jak ktos woli Qlimax :P lub np Black Sensation
co podoba ni sie w tej muzie ?? moc, pozytywna energia
widzialam kilka filmikow z imprez w Qlimaxie i musze przyznac ze podziwiam ludzi bywajacych tam ze im nie ryje baniaka owa muza i ze daja rady przy niej balowac :P
pozdroOFKI
PS
nie wyobrazam sobie zeby TrAnCe sie kiedys skonczyl :/ dla mnie to by byla lipa mam nadzieje ze dopuki ja zyje muza tez bedzie zywa :D

Post Napisane: 2006-07-09, 18:07 Upload: 0.00 MB

Moim zdaniem Hardstyle sie nie wypala
ale juz w kazdej nucie jest prawie te same brzmienia ;o
i to mnie troche drazni :D Trance sie nigdy nie wypali!!
gwarantuje to wam! trance is my life i tle :D

Post Napisane: 2006-07-12, 12:02 Upload: 0.00 MB

Widze ze bardzo powazna rozmowa sie na ten temat rozwiazala :).
Ja osobiscie uwazam, ze hardstyle i hardcore to raczej powoli zanikajacy styl (oczywiscie nigdy nie znikie na zawsze,bo to raczej niemozliwe ale odchodzi w cien) na rzecz House, Trance, Commercial Trance, Club.
Ja osobiscie nie przepadam za hardstylem, a to dlatego, ze dla mnie tu za duzo szumu, a za malo melodii :) chociaz nie powiem slucham drum'n'bass, tez sieczkowate, ale jakos o wiele bardziej mi sie podoba :).
A co do Trance to uwazam, ze wlasnie jest to muzyka, aby sie zrelaksowac, wypoczac przy niej, ja wczoraj zasnalem przy spokojnym trance :) bo wpadlem w taki trans ;). Obecnie trance jest najbardziej popularnym stylem muzycznym (chociaz moze to nie widac tak golym okiem) bo to nie jest muzyka komercyjna (oczywiscie sa wyjatki od normy -> Dj Tiesto) i nie jest promowana przez TV jak ostatnio muzyka klubowa.
A House to jest the best bo przy nim najfajniej mozna sie wybawic.
Pozdro.

Post Napisane: 2006-07-12, 19:46 Upload: 0.00 MB

HardStyle dla mnie nie zniknie. Jak slysze ta muzyke to az mnie ciagnie na parkiet ;] muaa :]

Post Napisane: 2006-07-26, 02:04 Upload: 0.00 MB

hardstyle pleasure :)

Post Napisane: 2006-07-26, 11:14 Upload: 0.00 MB

Moze Hardcore odchodzi w cien ale zauwazylem ze Hardcore z roku na rok robi sie lepszy co sie rzadko zdaza w jakis gatunkach muzycznych :D pozdro

Post Napisane: 2006-07-27, 03:02 Upload: 0.00 MB

ehhh... hmmm... temat brzmial "Hardstyle - tak czy nie" hmmm... :D a wiec tak... po pierwsze to zalezy od gustu... pierwsze to napewno podstawowa liniaa bass :) ... i tempo napewno conajmniej 140 bpm... to na bank... :D Siegajace nawet 170 bpm... ehhh ale to juz przesada... :) Dzwieki hmm... glownie motyw kawalka inny... jakies inne sample wprowadzane... ale prawie wszystko wkrecajace sluchacza w ponury rytm... hmmm niewiem czy dobrze to nazwalem... chodz moze jeszcze bardziej bym to ujal hm... zaczarowany swiat... :D kiedys interesowalem sie tym typem muzykki tzn Hardstyle, Rave, Hardhouse... :D moim zdaniem bardzo ostre klimaty... :D a czy Tak czy Nie... to chyba zalezy od sluchacza... I Tyle powiem :D Pozdrooo 4all
Skocz do: